RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2022 11:39:00

Šetřit mají začít všichni a hned

Šetřit mají začít všichni a hned

Komentář na facebookovém profilu k šetření energiemi.

 Českému předsednictví EU2022cz se povedl první velký úspěch. Na jednání Rady pod vedením ministra Síkely se podařilo dojednat širokou shodu nad Komisním návrhem na úsporu plynu.

Jako vždy, za cenu nemalých kompromisů (výjimky pro země nepropojené s evropskou plynovou sítí, jiný mechanismus spouštění závazných úspor, atd.), ale díky nim bylo údajně pouze Maďarsko proti. Ještě štěstí, že rozhodování se na základě legislativy řídilo většinovým principem, a ne jednomyslností. Myslím, že cena za Maďarský hlas, zvláště poté, co před pár dny tamní ministr vyjednával v Kremlu dodávku plynu s ministrem Lavrovem, by byla neúnosná.

Samozřejmě, není to dokonalá dohoda. Mnoho zemí stále věří, že "problém nebude" a nebo, že "ony si s ním poradí", ale i tak je dosažená míra solidarity opravdu velká. Šetřit mají začít všichni a hned a pokud se situace zhorší, stane se tak povinností.

Kreml radost nemá, a proto nás zřejmě další týdny a měsíce čeká presidentem Putinem řízená nejistota "dodávek - nedodávek". Tento stav moc nevítám. Povede k pomalejšímu plnění zásobníků, příjmům (i když ne zásadním) pro Kreml a prostor pro Rusko získat na svou stranu, kromě Budapešti, další hlavní města.

To, co se povedlo českému předsednictví, jistě za pomoci dobré práce diplomatů a hlavně kvalitního návrhu Komise, je úspěch hodný ocenění. Jen mne moc mrzí, jak kontrastuje naše pochopení role EU v této krizi s naší snahou přimět lidi a podniky (samozřejmě též a v prvé řadě stát) k úsporám energií. Zde se neděje skoro nic, a je to obrovská a hlavně zbytečná, chyba...  

Zdroj ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama