Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2022 14:25:46

Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění

Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění

Komentář na facebookovém profilu k novele trestního zákoníku

Šárka Jelínková a Pavla Golasowská připravují novelu trestního zákoníku, ve které se chceme zacílit na domácí násilí, stalking, znásilnění, dětskou pornografii na sítích a obchodování s dětmi.

„Novela by měla změnit trestní postihy za výše zmíněné násilí na dětech i dospělých, které jsou stále velmi nízké. Agresoři si musí být dobři vědomi dopadů za své spáchané činy. Samozřejmě zvýšené tresty nevyřeší vše, je nutné řešit také prevenci a především s agresory pracovat, aby se jejich činy neopakovaly. Nejdůležitější je prevence, osvěta a podpora rodinného života. Nesmírně důležitá je také lékařská terapie pro ty, kteří týrají své oběti. Bohužel v současnosti neexistuje žádný legislativní postup, který tuto terapii nařizuje. I to je mým cílem změnit. Je totiž nesmírně důležité, aby se zmírnily dopady na psychiku a zdraví oběti!

Dále chci v zákoně změnit definici domácího násilí. Je velmi špatně, že v zákoně není přesně domácí násilí definováno a dochází k zaměňování definice domácího násilí. V neposlední řadě nesmím opomenout znásilnění. Je třeba vytvořit redefinici legislativní definice znásilnění. Je nutné učinit změnu právní definice znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byla hlavním aspektem skutkové podstaty tohoto trestného činu absence souhlasu při sexuální aktivitě. V současné definici chybí definice nekonsenzuálního – nesouhlasného a nedohodnutého pohlavního styku bez jasného důkazu užití násilí. Jako společnost musíme být více kompaktnější a jasně a přehledně čelit těmto formám násilí. Je mým cílem vytvořit takové prostředí, aby pachatelé neměli možnost násilí konat,“ dodává Jelínková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama