Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2022 13:54:00

Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé

Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé

Komentář na facebookovém profilu k sebevraždě rakouské lékařky Lisa-Marie Kellermayr

 Buďto si neuvědomovali, co dělají, nebo to věděli až moc dobře. Bohužel je následek tragický tak či onak. Rakouská lékařka Lisa-Maria Kellermayr neudělala nic jiného, než že zveřejnila vědecká data o úspěšnosti očkování. Strhla se na ni velká pozornost internetových bojovníků, kteří hned sahají k výhružkám smrtí a používají termíny jako "popravě neuniknete", "viset na lampách" apod. Jen pro připomenutí - KVŮLI VĚDECKÝM DATŮM.

Snažila se tuto nenávist v online prostoru řešit i v offlinu, ale neúspěšně. Žalobci, policie, další úřady, všichni se od ní odkláněli. Neuměli to totiž řešit. Najala si tedy dokonce soukromou ochranku, zavřela praxi. Výhrůžky smrtí a nenávist ale mohou být ničivé. Bohužel o tom také něco vím. Tato lékařka si pod tou tíhou vzala život a já vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým.

Připomnělo mi to případ britské poslankyně Joanne Cox, která nesdílela data, ale měla dokonce vlastní názor - že nechce pro svou zemi Brexit. Zaplatila za to životem, když ji extremista z opačného tábora postřelil a ubodal. Připomíná mi ji to proto, že se i za pomoci radikalizace v online prostoru společnost rozdělila a oddálila od sebe v jednom tématu natolik, že výhrůžky přerostly do reálného násilí.

Online prostor není něco imaginárního. Nejsou v něm jen jedničky a nuly. Jsou v něm reální lidé, kteří si z něj mohou odnést reálné následky. Ať už je to radikalizace, nebo traumatizace. Proto by měly složky činné v trestním řízení být schopné účinněji a efektivněji pomáhat obětem online agrese. Měli bychom si jako společnost zvyknout na to, že online a offline prostor nese podobná pravidla, obzvlášť z hlediska vyhrožování nebo zastrašování. Nevyřeší se tím násilí, nevyřeší se tím nenávist. To jsou bohužel prvky společnosti, které tu vždy byly a jsou s námi. Ale alespoň se v budoucnu neodloží případ hrozby násilím kvůli tomu, že k té hrozbě došlo na Internetu, a ne na ulici.

I tomuto se budu věnovat během právě probíhající osvětové kampaně o kyberbezpečnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama