Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2022 18:04:00

Mimořádné příjmy použijeme na pokrytí mimořádných výdajů

Mimořádné příjmy použijeme na pokrytí mimořádných výdajů

Komentář na facebookovém profilu k dani z neočekávaného zisku

 Určitě nechceme zavádět žádné sektorové daně, i když to tak někteří mylně pojmenovávají. Vedeme odbornou debatu o zavedení tzv. windfall tax, tedy daně z neočekávaného zisku, se kterou přišla na začátku 80. let konzervativní vláda Margaret Thatcherové.

Tato daň míří na násobně rostoucí zisky firem, které ale nejsou výsledkem jejich vlastního přičinění. Tyto firmy nenabízí lepší produkt či službu ani nemají více zákazníků. Jejich mimořádné zisky jsou dány vnějšími vlivy, třeba růstem cen energetických surovin po ruském vpádu na Ukrajinu, nebo růstem úrokových sazeb v reakci na vysokou inflaci.

Dovedu si proto představit, že v této krizové době využijeme dočasný krizový nástroj. A že tyto mimořádné příjmy použijeme na pokrytí mimořádných výdajů, třeba na pomoc domácnostem s vysokými účty za energie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama