Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D.

  • PRAHA SOBĚ
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2022 6:32:00

Jedeme. Tohle je skvělý příklad smart city v praxi

Jedeme. Tohle je skvělý příklad smart city v praxi

Komentář na facebookovém profilu k pražské MHD.

 Zrychlujeme cestování autobusem - už na 50 % semaforů mají autobusy preferenci! To se hodí nejen během špiček, kdy nechceme cestující zdržovat v kolonách. Je to skvělý příklad smart city v praxi.

Když se autobus blíží k semaforu, automaticky na základě GPS polohy zasílá informaci, jakým směrem na křižovatce pojede. Semafory vybavené novou technologií pak upraví signální program tak, aby autobus mohl projet bez zastavení nebo s co nejmenším zdržením. V reálném provozu se tak například zelená o několik sekund prodlouží a červená padne až po tom, co autobus projede přes křižovatku. Systém je navíc propojený s jízdním řádem, takže se semafor dozví i to, jestli autobus nemá zpoždění, nebo naopak není nadjetý, a tedy preferenci nepotřebuje.

V posledních týdnech na preferenci autobusů skvělí projektanti z TSK Praha a programátoři světelných signalizací pořádně zamakali. Technologie nově funguje už na 265 křižovatkách, což je polovina všech pražských křižovatek, kudy autobusy projíždějí. Pokračovat budeme samozřejmě dál, čím rychlejší MHD, tím lépe. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama