PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2022 6:34:00

Závěry NKÚ z kontroly hospodaření CzechTourismu a Horské služby mne nepřekvapují

Závěry NKÚ z kontroly hospodaření CzechTourismu a Horské služby mne nepřekvapují

Fungování MMR jako zřizovatele agentury CzechTourism a Horské služby bylo za předchozího vedení neefektivní a selhalo.

To potvrzují i výsledky auditu Nejvyššího kontrolního úřadu zaměřeného na období 2015-2020, podle kterých MMR nedostatečně řídilo a kontrolovalo tyto své podřízené organizace. Na nalezená zjištění reagujeme systémovými změnami s cílem co nejrychleji stará pochybení napravit.

Je opravdu alarmující, že MMR za mých předchůdců neprovádělo zákonem uložené kontroly a neodhalilo nedostatky např. ve veřejných zakázkách vypisovaných CzechTourismem a Horskou službou. Tušil jsem, že v tomto ohledu jsou v resortu, který jsem převzal před několika měsíci, značné nedostatky. Proto jsem velmi brzy po svém nástupu do funkce změnil řídící strukturu ministerstva. Nařídil jsem provést interní audity, veřejnosprávní kontroly a kontroly veřejných zakázek v problematických organizacích.

Nedávné výsledky těchto kontrol v zásadě potvrdily mé obavy, že MMR v roli zřizovatele roky selhávalo. Řídilo své organizace nedostatečně, neprovádělo tam pravidelné kontroly, nedohlíželo na dodržování podmínek pro veřejné zakázky atd. Tím, bohužel, přispělo k porušování rozpočtové kázně a zákona o finanční kontrole. Aktuální kontrolní závěr NKÚ moje obavy rovněž potvrdil.

MMR musí zásadním způsobem zlepšit svou roli zřizovatele obou jím řízených organizací – CzechTourismu a Horské služby. Zároveň mě těší, že u Centra pro regionální rozvoj, které je další organizací zřízenou a kontrolovanou ministerstvem, NKÚ žádné nedostatky nezjistil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama