JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Zastupitelka MČ Praha 13
  • SPD
  • Praha 13
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2022 1:45:19

Ochránit Prahu 13 a její obyvatele nebude lehké

Ochránit Prahu 13 a její obyvatele nebude lehké

Praha 13 byla skvělá, teď se to ale může rychle zhoršit, pokud budou slušní usedlíci nahrazeni těmi neslušnými.

Praha 13 je, i přes nekontrolovaný příliv neprověřených cizinců v poslední době, pořád ještě velmi příjemným místem k životu. Díky skladbě obyvatelstva v této městské části se zde nachází velké množství schopných, šikovných a poctivě pracujících lidí, kteří jsou páteří výborně fungujících služeb a příjemné sousedské atmosféry na mnoha místech městské části, a také díky nim se Praze 13 dlouhodobě dařilo celkem úspěšně integrovat velké množství cizinců, aniž by se extrémním způsobem zhoršovala bezpečnost a životní podmínky lidí tady.

Idyla skončila nástupem pětikoalice

Idylické časy však skončily v důsledku války na východě, doprovázené propuknutím dlouhodobě skryté inflace v české ekonomice a absurdní politikou Evropské unie a prokoloniální pětikoaliční vlády ODS, TOP09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN (s výrazným vlivem podnikatele Redla a spol. nejen na STAN, ale jejím prostřednictvím i na celou vládu) v oblasti energií. Všeobecné zdražování se výrazně dotklo i nákladů na bydlení a došlo k tomu, k čemu nikdy dojít nemělo, a sice k neschopnosti mnoha domácností zvládnout finančně svůj pobyt na Praze 13.

Nedobrovolné odchody z Prahy 13

Ti, kteří nebydlí ve vlastním, čelí často zvýšení nájmu majitelem. Ti, kteří se kvůli bydlení zadlužili, musejí v důsledku razantního nárůstu úrokových sazeb po vypršení fixace náhle splácet mnohem větší částky. A pak jsou tu ti, kteří nemají tak velké příjmy ani finanční rezervy, aby vůbec zvládli nárůst cen energií a základních životních potřeb, i když bydlí ve vlastním, takže musejí vlastní byt prodat a odstěhovat se někam, kde jsou náklady na bydlení nižší.

Po covidových omezeních další rána

Situaci komplikuje i fakt, že se nacházíme v období po hospodářsky nesmyslně ničivých covidových opatřeních, takže mnozí podnikatelé, jimž tržby poklesly v průběhu epidemie, nyní místo návratu k prosperitě čelí bankrotu a nutnosti opustit Prahu 13.

Noví a někdy neukáznění obyvatelé

Všichni tito lidé odcházejí z Prahy 13 a usazují se v jiných městských částech, nebo ještě častěji nenávratně mizí mimo území Prahy. Místo nich přicházejí čím dál podivnější a neukázněnější migranti, podporovaní nesoudnými finančními programy a nikým nekontrolovanými neziskovými organizacemi, či dokonce strukturami napojenými na krajně podezřelá seskupení. Asi by nás nemělo překvapit, že na dětských hřištích dnes do nočních hodin vyřvávají neznámou řečí nejrůznější dětské tlupy či výrostci. To je jen začátek procesu, na jehož konci může být to, že někdo začne vybírat od podnikatelů výpalné.

Ještě je čas, ale je ho málo

Pokud nějaké místo opouští kvalitní, vzdělaní, šikovní a pracovití lidé, nevěstí to pro budoucnost takového místa nic dobrého. Není to samozřejmě pouze problém Prahy 13. Jsou městské části v Praze, které jsou na tom, stejně jako mnoho měst a městeček po celé zemi, ještě hůře. Ale to nic nemění na tom, že se tomuto nebezpečí musíme společně postavit, dokud je ještě čas s tím něco dělat.

Ing. Zdeněk Trmota (Trikolora) a JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A. (SPD)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama