Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2022 12:23:00

Stále věřím v nějaký rozhodný krok české vlády

Stále věřím v nějaký rozhodný krok české vlády

Liberecký kraj doposud neobdržel nabídky na dodávky plynu a energie. Bude apelovat na vládu, aby situaci urychleně a efektivně řešila.

 Ani v další zakázce v rámci Dynamického nákupního systému na pořízení plynu a elektřiny neobdržel Liberecký kraj nabídku ze strany potenciálních dodavatelů. Hrozí mu tak, že se náklady na energie zvýší pro příští rok o téměř půl miliardy. Kraj chce proto apelovat na českou vládu, aby co nejdříve přijala taková opatření, která by situaci co nejefektivněji vyřešila – kupříkladu zastropováním cen.

„Situaci považuji za mimořádně vážnou. Cena elektrické energie pohybující se kolem 20 korun za kilowatthodinu včetně distribuce je mimo jakékoliv racionální rozměry a plyn se pro změnu zatím nenabízí a neobchoduje vůbec. Bez zásahu a pomoci se Libereckému kraji a našim příspěvkovým organizacím zvýší náklady o 400 až 500 milionů korun. Stále proto věřím v nějaký rozhodný krok české vlády. Bez jejího efektivního zásahu – například zastropováním cen – by s nejvyšší pravděpodobností došlo k omezení části veřejných služeb a také ke snížení objemu financí nutných pro správu majetku a investic,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Často se mluví o cenách energie na burze a že ji stanovuje samotný trh. Je ale potřeba zdůraznit, že žádná energie se na burze nevyrábí. Na ní vydělávají pouze spekulanti.“

„Pokud vláda nezakročí a nevytvoří tlak na společnost ČEZ ohledně nařízené ceny energií, zvýšené náklady nás neminou. Teoretické odpuštění částky 495 korun na megawatthodinu na podporu obnovitelných zdrojů v rámci úsporného tarifu, což avizoval pan ministr Síkela, nám ale při současné ceně zhruba 17,5 tisíc korun za megawatthodinu nijak zásadně nepomůže,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Krajští radní včera na svém zasedání, jelikož Liberecký kraj doposud žádné nabídky na dodávky energie neobdržel, byli nuceni veřejnou zakázku zrušit. „Proto nyní vážně uvažujeme o rozhodnutí nakupovat energie na spotovém trhu. Pevně však věřím, že vláda zavčas pochopí vážnost situace a začne jednat. Octili jsme se v prostředí, které není tržní, a bez významné regulace na úrovni České republiky nebo Evropské unie se situace vyřešit nedá,“ dodal hejtman Půta.

Rozpočet kraje pro rok 2023 je přesto – i díky vyšším daňovým příjmům za rok 2022 – na zvýšené náklady připraven. Kraj navíc splatil úvěr z roku 2006, který činil 750 milionů korun a jež využil na rekonstrukce silnic II. a III. třídy. „I tak ale budeme na energiích šetřit, a to ideálně v rovině 10 až 15 % u Libereckého kraje a jeho příspěvkových organizacích. Konečná cena energií nakonec ve výsledku nemusí pro rok 2023 představovat navýšení o 400 až 500 milionů korun, ale vše bude záležet na tom, jak se podaří, nebo nepodaří šetřit a nakupovat na spotovém trhu v roce 2023,“ uzavřel náměstek Miklík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama