Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2022 9:15:00

Nejtragičtější konflikt v dějinách si vyžádal více než 70 milionů obětí

Nejtragičtější konflikt v dějinách si vyžádal více než 70 milionů obětí

Historické okénko

 Před 83 lety začala II. světová válka (1. září 1939), kdy nacistické Německo napadlo Polsko. Nejtragičtější konflikt v dějinách si vyžádal více než 70 mil. obětí.

Krátce předtím (23. 8. 1939) uzavřelo nacistické Německo s bolševickým Sovětským svazem Pakt Ribbentrop – Molotov o vzájemném neútočení, který vydržel až do 22.6. 1941, kdy německá vojska překročila sovětské hranice. Součástí byla i tajná dohoda o rozdělení Polska, které Sovětský svaz napadl 17. září 1939.

V tu dobu obyvatelé českých a moravských zemí již žili půl roku pod okupačním jhem v Protektorátu Bőhmen und Mähren. Mnozí utíkali právě přes Polsko, aby mohli proti nacistickému Německu bojovat. Mnoho našich občanů hrdinně bojovalo v zahraničí, mnoho bojovalo doma např. v Obraně národa. A většina našich obyvatel se musela v područí protektorátu postarat o své rodiny a doufat v lepší budoucnost.

Nezapomínejme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama