JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2022 18:50:00

Vládu se nám podařilo rozhýbat

Vládu se nám podařilo rozhýbat

Komentář na facebookovém profilu k reakci vlády na návrhy Asociace krajů ČR k řešení cen energií

 Kraje vznikly jako střední článek veřejné správy pro vedení záležitostí přesahujících místní význam s obvykle spádovým charakterem. Záležitosti energetiky určitě nepatří mezi místní nebo regionální témata. Jedná se o typicky celostátní věc, která musí být ve státě koordinována z jednoho místa. Tím je vláda, potažmo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jako kraje, města a obce jsme se ovšem dostali do situace stejné, jako domácnosti nebo podnikatelé. Mnohonásobný nárůst cen energií totiž začal ohrožovat rozpočty územních samospráv, tedy začaly být v ohrožení nejen investice, rekonstrukce budoucí, ale i ty stávající. Jen pro Pardubický kraj by v případě nákupu minulý týden v pátek byl nárůst provozních výdajů kvůli energiím o přibližně miliardu korun. Proto na nutnost regulace upozorňuji několik týdnů.

Jsem velmi rád, že se Asociace krajů České republiky byla schopna shodnout na konkrétních návrzích opatření a předložit je vládě. I když to není primární úkol krajů, cítíme zodpovědnost nejen vůči svěřeným veřejným službám, ale i občanům. Ledy se hnuly a ministr průmyslu, respektive vláda postupně evidentně naše návrhy považuje za realistické a postupně se budou patrně naplňovat.

Nejvyšší čas.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama