Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2022 12:09:00

Priority našich europoslanců pro tento týten

Priority našich europoslanců pro tento týten

Tento týden nás toho čeká ve Štrasburku opravdu hodně. Dovoluji se tedy zaslat malé shrnutí hlavních priorit pirátských europoslanců.

 Nejenom k těmto tématům jsou připraveni se vyjádřit přímo na místě Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa. V případě zájmu o citaci či rozhovor se na mě neváhejte obracet.

Snížení cen energií
Europoslanci budou v úterý debatovat s Radou a Komisí o nových krocích proti prudkému růstu cen energií. Pirátský europoslanec a člen evropského výboru pro výzkum, průmysl a energetiku (ITRE) Mikuláš Peksa souhlasí s první částí celoevropského řešení. Nadměrné a nečekané zisky energetických společností by podle něj měly sloužit na přispění firmám a domácnostem na drahé energie. Dlouhodobě snížit ceny pomůže také rychlejší zavádění obnovitelných zdrojů energie, kterému se věnuje balíček Fit for 55. O něm budou europoslanci hlasovat ve středu.

Svobodná média
V úterý Evropská komise zveřejní návrh aktu o svobodných médiích. Nová pravidla by podle Pirátů měla zajistit, aby politici nemohli vlastnit média a to ani oklikou přes svěřenské fondy. Média mají být podle pravidel nezávislá a státní podpora by měla být vždy transparentní a spravedlivá. Plánuje se také posílení regulační spolupráce na úrovni Evropské unie a podpora konkurence na mediálním trhu. Tématu se dlouhodobě věnuje Marcel Kolaja.

Stav Evropské unie
Ve středu ráno proběhne každoroční debata o Stavu unie, kterou svým projevem začne předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Ta by měla zhodnotit práci Komise za poslední rok a také představit, čemu se bude věnovat v dalším období. Pirátští europoslanci očekávají, že předsedkyně svůj projev využije zejména k představení dalších opatření k zajištění dodávek energie do EU a také snížení jejich cen. Na odpolední mimořádné tiskové konference českých europoslanců se ke stavu unie vyjádří europoslanec Marcel Kolaja.

Odlesňování
Konec podpory z evropských fondů pro monokulturní porosty a také snížení odlesňování, na který má vliv Evropské unie. To jsou hlavní body Lesní strategie EU do roku 2030 a nařízení EU proti odlesňování, o kterých budou europoslanci hlasovat ve středu. EU je zodpovědná za zhruba 16 % celosvětového odlesňování, které často vede k porušování lidských práv místních a domorodých obyvatel a přispívá k masivní ztrátě biologické rozmanitosti. Monokulturní smrkové porosty jsou pak podle expertů hlavním důvodem šíření kůrovce, jako například v Českém Švýcarsku. Tématu se věnuje pirátský europoslance Mikuláš Peksa.

Evropská minimální mzda
Ve středu europoslanci pravděpodobně schválí směrnici o minimálních mzdách v EU, která povede ke zvýšení minimální mzdy ve 2/3 všech členských zemí, včetně České republiky. Podle Pirátů jsou v kontextu současné krize taková opatření potřebnější než kdy jindy. Podle nových pravidel by národní minimální mzda musela umožnit pracovníkům vést důstojný život s přihlédnutím k životním nákladům. Zvýšit se má také síla odborů. Téma sleduje Mikuláš Peksa.

Transparentní politické strany
Ve čtvrtek budou europoslanci debatovat a hlasovat o nařízení týkající se financování evropských politických stran. Piráti prosazují, aby bylo co nejvíce transparentní. Například delegace pirátských europoslanců umožňuje nad rámec pravidel Evropského parlamentu dohledání výdajů kanceláří na úroveň faktur. Tématu se věnují Markéta Gregorová a Marcel Kolaja.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama