JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2012 15:21:12

Občané mohou mluvit do staveb

Občané mohou mluvit do staveb

Komentář poslance Stanislava Polčáka

Novela stavebního zákona, která dnes prošla sněmovnou, přináší řadu pozitivních změn ve prospěch občanů, účastníků řízení, snižuje administrativní zátěž, zpřesňuje postavení autorizovaných inspektorů, jejichž činnost byla podrobována kritice zneužívání pravomocí. Jejich činnost bude pro příště přezkoumatelná.

Výsledné znění zákona se zároveň vypořádalo s přílepkem, jehož cílem bylo snížit ochranu práva a zájmů občanům a ochranných sdružení v těch případech, kde jejich stanovisko musí zaznít. Poslanecká sněmovna přílepek drtivou většinou hlasů poslanců zamítla. Zkušenost s načítáním přílepků vedla rovněž předsedu Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Stanislava Polčáka k návrhu, který má omezit načítání přílepků k zákonům ve sněmovních výborech.

"Problém s tímto návrhem vznikl v našem výboru a je naší chybou, že jsme tuto fintu ve prospěch developerů neprokoukli," říká poslanec Polčák. Přílepek totiž původně na jednání výboru ministerstvo pro místní rozvoj neoznačilo negativním stanoviskem a odkázalo na stanovisko jiného rezortu. Stanovisko tohoto příslušného rezortu však vůbec nedorazilo při jednání poslanců a při závěrečném hlasování zpravodaj zákona ani předkladatel nenavrhli zamítnutí těchto bodů. Přílepek zároveň obsahoval pouze změť čísel a ze zákona vytržených sousloví, z nichž úmysl nebylo jednoduché zjistit. Tak se stalo, že návrh paradoxně podpořili jak zástupci koalice, tak opozice.

Předseda výboru Polčák navrhne, aby se schválila instrukce, která změní dosavadní praxi přijímání pozměňovacích návrhů. Pokud se napříště budou navržené změny týkat jiných zákonů než těch, které jsou obsaženy v původním návrhu, pak budou muset být návrhy předloženy dopředu a vždy se stanoviskem předkladatele, případně dotčených rezortů. "Tak lze snížit riziko, že by se nesouvisející zákony měnily bez podrobného kvalitního legislativního procesu. Vyloučit nepoctivý záměr však nikdy zcela nepůjde," míní Polčák a dodal: „Oceňuji, že nás zástupci neziskových organizací na přílepky ve stavebním zákoně upozornili.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama