Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2022 18:20:00

Dřív tito lidé končili v ústavech nebo v psychiatrické léčebně

Dřív tito lidé končili v ústavech nebo v psychiatrické léčebně

Hlavní město otevírá další sociální služby pro rodiny s dětmi se zdravotním znevýhodněním i bydlení s vysokou mírou péče pro dospělé Pražany s autismem

Pražští radní dnes schválili plán dokončení dalších kapacit odlehčovacích služeb pro rodiny pečující o dítě nebo dospělého člověka se zdravotním znevýhodněním. Celkem se jedná až o 30 míst. Současně radní potvrdili postup realizace nových domácností pro Pražany s postižením, kteří potřebují vysokou míru péče a hrozí jim umístění do ústavní péče mimo rodné město. Zejména se to týká lidí s chováním náročným na podporu a s autismem.

Odlehčovací služby patří mezi služby, které umožňují rodinným pečujícím kombinovat péči s prací, péčí o jiné členy domácnosti, nebo volným časem. Jejich úloha v systému veřejných služeb a financí je proto klíčová, neboť díky nim se snižuje únava, vyhoření a přetížení pečujících. Bohužel historicky je kapacita odlehčovacích služeb pro rodiny s dětmi se zdravotním znevýhodněním minimální.

Na rozdíl od minulosti je konečně rozvoj těchto služeb jednou z priorit současné sociální politiky hlavního města. „Praha se začala zabývat nedostatkem odlehčovacích služeb pro rodiny s dětmi teprve v posledních letech. Využíváme k tomu zejména vlastní příspěvkové organizace. První ze sítě nových center se po dvouleté přípravě otevřelo na konci minulého roku ve Vršovicích, další čtyři střediska s celkovým počtem 26 lůžek jsou v různé fázi realizace a postupně se budou otevírat v průběhu tří let. Již od nového roku by takto měla být spuštěná nová odlehčovací služba na Veleslavíně, další ve Strašnicích a zcela nový objekt se čtyřmi domácnostmi se staví v Hrdlořezech,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová.

Rada hl. m. Prahy dále vzala na vědomí postup a zadala úkoly při realizaci specializovaných sociálních služeb pro Pražany s chováním náročným na péči, kteří vyžadují celodenní vysoce individualizovanou pomoc a podporu. Jde zejména o osoby s autismem. Magistrát i v tomto případě navazuje na cílený rozvoj sociální péče v posledních třech letech, kdy se otevřely první dvě domácnosti pro celkem osm spolubydlících. Dokončují se čtyři další zařízení vysokointenzivních služeb, kdy do konce roku 2022, respektive od roku 2023 vzniknou služby pro 14 osob. Další domácnost, která se má spustit v roce 2024, je ve stádiu rekonstrukce, a kapacity, které mají vzniknout v roce 2025, jsou ve stádiu investičního záměru a hledání vhodného poskytovatele služeb.

„Jsem ráda, že se nám za poslední tři roky podařilo na zelené louce vybudovat základy péče, na kterou v minulosti hlavní město zcela rezignovalo, a vznikly první komunitní domácnosti pro mladé lidi s autismem, kteří vyžadují vysokou míru soustavné podpory. V různé fázi přípravy je řada dalších středisek a domácností komunitní péče, první z nich se otevírají již letos v zimě, další pak postupně v průběhu let 2023 až 2025. V rozvoji obou typů služeb splácíme 30 let nezájmu hlavního města o moderní a účinnou sociální politiku a nabízíme důstojný život v běžném prostředí i lidem s velmi specifickými nároky na péči, kteří v minulosti byli vyváženi do ústavů v pohraničí nebo končili v psychiatrické léčebně, neboť většina běžných pobytových služeb svým více či méně kolektivním provozem není uzpůsobena na poskytování náročné a intenzivní péče o klienty s těžší formou postižení,“ připomněla pražská radní Milena Johnová.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama