Adam Zábranský

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • transparentnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2022 16:57:00

Praha jako první zprůhlední hospodaření příspěvkových organizací

Praha jako první zprůhlední hospodaření příspěvkových organizací

Pražská rada schválila zveřejňování seznamu proplacených faktur příspěvkových organizací tak, jak to dělá město, tedy na portálu otevřených dat a zároveň v aplikaci Cityvizor. Kdokoliv tak bude moci zjistit, komu a za co platí peníze.

 Po zveřejnění dat o zakázkách zadávaných příspěvkovými organizacemi se jedná o další významný krok ke zprůhlednění organizací, které dohromady hospodaří s miliardami korun ročně. Zveřejnění seznamu faktur proplácených příspěvkovými organizacemi je jedním z kroků vyplývajících z protikorupční strategie, kterou pražské zastupitelstvo schválilo začátkem září. Dosud seznam faktur zveřejňoval pouze Magistrát hl. m. Prahy, a to jak na portálu otevřených dat (ZDE), tak v aplikaci Cityvizor (ZDE).

„Bude to historicky poprvé, kdy si veřejnost bude moci prohlédnout, komu a za co příspěvkové organizace posílají peníze. Zajímavé bude i zapojení aplikace Cityvizor, která běžně funguje nad rozpočty obcí. Poprvé v Česku bude nasazena na data o hospodaření příspěvkových organizací, což umožní uživatelsky přívětivé zobrazení dat a práci s nimi,“ shrnuje pražský radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

Jako první budou zveřejněna data největších příspěvkových organizací, jako jsou Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Městská knihovna v Praze, Správa služeb hl. m. Prahy či Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Zveřejnění dat pro ně nebude znamenat administrativní zátěž, protože již dnes vedou evidenci faktur v systému, který umožňuje jednoduchý export dat, s technickou stránkou jim navíc pomůže organizace Operátor ICT.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama