Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2022 18:09:00

Nastavení složitějšího systému může vést k obtížnějšímu rozhodování

Nastavení složitějšího systému může vést k obtížnějšímu rozhodování

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 27. září 2022 k návrhu zákona o podpoře sportu

 Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

já bych se ráda vyjádřila k předloženému návrhu novely zákona o podpoře sportu. Chtěla bych velmi poděkovat předkladateli panu poslanci Haasovi, jakým způsobem tady v tuto chvíli vystoupil a jakým způsobem podrobně představil novelu tohoto zákona. Ale musím konstatovat, že mě v žádném případě nepřesvědčil, že v této době, v této době, kdy tady máme i energetickou krizi, kdy tady máme navyšování a velké ceny pohonných hmot, potravin a dalších, tak zda potřebuje v tuto chvíli Národní sportovní agentura, která tady byla zřízena, další místa a další placená místa. Nejsem o tom vůbec přesvědčena.

Měla jsem možnost působit v minulosti v Národní radě pro sport, která má 21 členů. A tito lidé tam pracují zadarmo. Jsou to odborníci, jsou to lidé, kteří mají co říci k jednotlivým návrhům, které tam pak předkládá předseda Národní sportovní agentury, místopředseda a další, kteří jsou každodenně v této Národní sportovní agentuře.

Když se podíváte na stanovisko vlády, která se k tomuto návrhu vyjadřovala, dala k tomu neutrální stanovisko a jasně řekla, že pokud bude zřízen další tento orgán - a vy předkládáte ve svém programovém prohlášení a neustále nám vyčítáte, že za naší vlády se navyšovala místa, placená místa atd., v tuto chvíli tady přicházíte s tím, že budou další místa v Národní sportovní agentuře, ten proces a to rozhodování bude daleko složitější, protože i ta vláda se k tomu vyjádřila a je to tady jasné, proto k tomu dala to neutrální stanovisko. A myslí si i vláda nebo respektive stanovisko vlády, že nastavení složitějšího systému může vést k obtížnějšímu rozhodování. To znamená, že budeme mít Národní radu pro sport, kde máme opravdu ty odborníky, kde máme zástupce Asociace krajů, Svazu měst a obcí...

Všichni víme, že dneska v Národní radě pro sport je pan Štěpánek, Jaromír Jágr, pan Nedvěd, pan Kolář - a takhle bych mohla pokračovat, jsou tam samozřejmě zástupci ze všech možných sportů, kteří se opravdu ke všemu vyjadřují a všichni to dělají zadarmo. Ten orgán se ustanovil a já si myslím, že byl funkční. Tak já vůbec nechápu, proč v tuto chvíli, v této složité době, se tady předloží novela zákona o sportu - myslím si teda, že bychom tady měli řešit daleko důležitější v tuto chvíli zákony - který nám říká, že budeme mít pětičlennou radu v čele s předsedou, členy by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra a ještě desetičlennou dozorčí radu.

Zároveň bych se chtěla zeptat předkladatelů, jestli k tomuto návrhu máte v tuto chvíli vyjádření právě odborníků té Národní rady pro sport, která má těch 21 členů, velmi by mě to zajímalo. Chtěla bych se zeptat, jestli k tomu máte stanovisko Asociace krajů, Svazu měst a obcí, sdružení místních samospráv, nechci samozřejmě na nikoho zapomenout. Myslím si, že to je velmi důležité, protože dneska všichni víme, co se děje. Energie jdou nahoru, řada sportovních klubů končí. A já si myslím, že než dát tyto finanční prostředky nějaké pětičlenné radě, tak já osobně bych je dala těm trenérům a těm dětem.

Děkuju vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama