Mgr. Jan Paparega

  • BPP
  • Most
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2022 14:58:00

Most připravuje úsporná opatření jak ušetřit za energie

Most připravuje úsporná opatření jak ušetřit za energie

Hledání úspor i alternativních zdrojů energie. Všechny nás kvůli energetické krizi v důsledku války čeká nelehká doba, proto i město Most připravuje plán, jak s energiemi nakládat úsporně.

Dle vládou ČR zastropovaných cen budou platby za energie mnohonásobně vyšší než v předchozím období, což významně zasáhne i do rozpočtu města. Situaci je třeba řešit neprodleně. Zahájena byla modernizace veřejného osvětlení, výměna svítidel za úsporný typ LED a dokončena je projektová dokumentace na realizaci fotovoltaických elektráren na objektech města.

„Při stávajících cenách energií je třeba rychle a efektivně reagovat. Musíme přijmout taková provozní a investiční opatření, kterými dokážeme co nejvíce eliminovat růst nákladů na energie. Zahájena proto byla první etapa modernizace veřejného osvětlení celkem 174 kusy svítidel v části ulic Budovatelů, Moskevská a SNP, kde dosažená úspora na spotřebě elektrické energie činí více než 70 %. Současně chceme na tuto akci požádat o dotaci ze státního rozpočtu z Národního plánu obnovy, kde by výše dotace mohla dosáhnout až k 65 % z uznatelných nákladů. Ve stejném trendu budeme pokračovat i v následujících letech v návaznosti na zpracovaný generel veřejného osvětlení. Dotace je víceletá a každý rok plánujeme čerpat dotaci v maximální možné výši 10 milionů Kč," přibližuje úsporná opatření primátor města Mostu Jan Paparega. 

Modernizace veřejného osvětlení

Začátkem září byla zahájena realizace 1. etapy modernizace veřejného osvětlení v části ulic třídy Budovatelů v místě od křižovatky u obchodního domu Central po křižovatku u obchodního domu Prior, od OD Prior do ulice Moskevská po první světelnou křižovatku a od OD Prior do ulice Josefa Skupy po kruhový objezd u Luny.
Dosažená úspora na spotřebě elektrické energie činí více než 70 %. Současně se svítidly podél hlavních komunikací budou vyměněna svítidla podél chodníkové plochy mezi magistrátem a OD Prior. „Vyměněno bude v I. etapě celkem 174 kusů svítidel v hodnotě 4,5 milionu Kč včetně DPH. Město na tuto akci zažádá o spolufinancování z dotace z Národního plánu obnovy. Podíl dotace se odhaduje cca 60 – 65 % z uznatelných nákladů,“ upřesňuje primátor. S novými LED svítidly je nutné vyměnit vybavení rozvaděče veřejného osvětlení, což umožní plynulou regulaci svítidel s ohledem na provoz a potřeby komunikace, tedy bude umožněno stmívání světel, jejich reakce na pohyb a podobně.
U modernizovaných svítidel veřejného osvětlení budou dosaženy úspory i tím, že v nočních hodinách bude snižována intenzita osvětlení. U modernizovaných sadových a parkových svítidel pak bude v nočních hodinách také snížena intenzita osvětlení, ale zároveň z důvodu zajištění bezpečnosti chodců budou instalována pohybová čidla, která zajistí, že při průchodu chodce v perimetru svítidla se intenzita osvětlení zvýší na maximum. Po opuštění prostoru svítidla se následně intenzita osvětlení opět sníží.

Výměna svítidel za úsporná LED světla

V objektech města byly neprodleně zahájeny kroky k výměně svítidel za úsporná LED svítidla, které jsou výhodnější. V budově magistrátu byla již provedena první etapa prací. LED svítidla byla instalována v kancelářích a chodbách v 1. patře. Výměna svítidel v chodbách druhého, třetího a čtvrtého patra včetně venkovních svítidel „pod terasami“ bude provedena do konce letošního roku. Další etapy výměny svítidel za LED svítidla budou následovat. „Úspory na dodávkách elektrické energie se odhadují na cca 60 %. Také v budovách školských zařízení byla již výměna svítidel za úsporná LED svítidla zahájena a bude v nejbližším období pokračovat,“ vysvětluje primátor.
Šetřit energie je možné nejen výměnou zařízení za nová, úsporná, ale i změnou režimu svícení či topení. U svícení je možné režim upravovat pouze za předpokladu dodržení podmínek Krajské hygienické stanice, která stanovuje intenzitu osvětlení ve školním či pracovním prostředí. „Přesto například na chodbách budovy magistrátu jsou instalována pohybová čidla a osvětlení chodeb se bude spouštět pouze při průchodu osob chodbou. Co se týká topení tak stále čekáme na vyhlášku, kterou bude stanovena maximální teplota v učebnách škol, školek a kancelářích veřejných budov. Všechny budovy jsou napojeny na primární zdroj vytápění od společnosti Severočeská teplárenská. Přesto lze dalších úspor dosáhnout zodpovědným chováním provozovatelů budov. Příkladem může být snížení teploty v nevyužívaných částech objektů či snížení teploty ve školských zařízeních v době víkendů či prázdnin jako je tomu například v budově magistrátu, kde se o víkendech netopí a neteče teplá voda,“ dodává primátor.

Fotovoltaické elektrárny na objektech města

V současné době byla dokončena projektová dokumentace na realizaci fotovoltaických elektráren na objektech Aquadromu, sportovní haly a zimního stadionu. Během září bude ještě podána žádost o spolufinancování výstavby těchto fotovoltaických elektráren z prostředků dotace. „Se započítáním prostředků od poskytovatele dotace a předpokládanou cenou elektrické energie včetně distribuce 10 Kč/kWh počítáme s reálnou dobou návratnosti této investice zhruba čtyři roky,“ uzavírá. Současně je připravován projekt umístění fotovoltaických elektráren na objekty hotelu Cascade a na objekty spravované Městskou správou sociálních služeb.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama