Mgr. František Lukl, MPA

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2022 15:54:00

Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby

Osm milionů na podporu filmové a televizní tvorby

Částkou 8 milionů korun podpoří kraj činnost Jihomoravského filmového nadačního fondu. Krajští radní na svém úterním (27. září 2022) jednání doporučili zastupitelstvu schválit dotační smlouvu na podporu činnosti fondu.

„Kraj přispěl na filmovou tvorbu v regionu prostřednictvím Jihomoravského filmového nadačního fondu od začátku jeho existence 30 miliony korun. Jižní Morava je pro filmaře velmi atraktivní a každý film nebo televizní tvorba, která tu vznikne, má to kouzlo přilákat k nám další návštěvníky,“ zdůvodňuje podporu kraje hejtman Jan Grolich. V regionu tak vznikají celovečerní hrané filmy, ale také dokumenty a filmy menších formátů.

„Natáčeli u nás přední čeští režiséři jako Jiří Vejdělek, Petr Zelenka, Václav Marhoul. Právě celovečerní snímek Nabarvené ptáče producenta a režiséra Václava Marhoula sklidil mimořádný úspěch na mezinárodních festivalech a byl Českou filmovou a televizní akademií nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film,“ říká náměstek hejtmana pro oblast kultury František Lukl.

V letošním roce se dostalo pocty dvěma fondem podpořeným snímkům. „Minisérie Podezření scenáristy Štěpána Hulíka se představila ve slavnostní zahraniční premiéře na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale jako historicky první seriál nejen z Česka, ale ze střední a východní Evropy. Historický snímek Petra Václava Il Boemo, zase bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu,“ hovoří o úspěších podpořené tvorby náměstek Lukl.

Podrobnosti o fungování fondu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama