Ing. Zuzana Ožanová

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2022 17:09:00

Potřebujeme digitalizaci zrychlit, tak vytvoříme nový úřad. A přijde služební zá

Potřebujeme digitalizaci zrychlit, tak vytvoříme nový úřad. A přijde služební zá

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 30. září 2022 k návrhu poslanců Marka Bendy, Marka Výborného, a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě.

 Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jenom upozorním, že na ústavně-právním výboru byl určitý návrh, že by se mohlo odděleně hlasovat o návrhu, který podal pan kolega Ivan Adamec. Jenom upozorňuju, pokud toto bude podáno, tak musím načíst legislativně technický návrh. Tolik k technikáliím a nyní k něčemu zajímavějšímu.

Víte, včera večer jsem se podívala na internetové stránky Ministerstva vnitra. (Odmlčuje se pro hluk v sále, který se na krátkou dobu zmenšuje.) Děkuji. A našla jsem si Výroční zprávu státní služby v roce 2021. Vážení, víte, na kolik úřadů se vztahuje tento služební zákon? Ani já jsem netušila, na jaké množství. Prosím vás, nejenom na ministerstva, finanční úřady, krajská vojenská velitelství, Puncovní úřad mě zaujal, Česká obchodní inspekce, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Státní energetická inspekce, Agentura pro podnikání a inovace, Národní archiv, dále se dotčeným zákonem také řídí Česká plemenářská inspekce - (Hluk v sále.)

Dále se tím řídí Státní veterinární správa, Státní pozemkový úřad, Česká inspekce životního prostředí, obvodní báňské úřady, Zeměměřičský úřad, vážení, na něj taky dopadá tento zákon. Byla jsem překvapená, jak moc.

A nyní k tomu, co jsem tím chtěla říct. Tento zákon předkládá skupina poslanců, nikoliv ministerstvo. Ale už přes 200 úřadů, kterých se ten zákon dotýká, nasvědčuje tomu, že opravdu tady v tomto případě z pragmatického hlediska mělo být využito standardního legislativního procesu. Je pravda, že dneska bych ráda o tom třeba ještě podiskutovala s tím, v jehož gesci toto je. Nemyslím, prostřednictvím paní předsedající, kolegu Bendu, který samozřejmě tomu velmi dobře rozumí, ale přece jenom ministra vnitra. Pod něj spadá státní služba. Dneska - já jsem dobře poslouchala - ranní omluva - pracovní důvody. Přiznejme si na rovinu, kdo zpracovával tento návrh zákona? Skupina pěti kolegů, kteří jsou pod ním podepsaní, nebo Ministerstvo vnitra? Já bych tedy přivítala zvláště u tak důležitého zákona, který ovlivní přes 200 úřadů v České republice, že by pan ministr mohl přijít, vyslechnout si to, případně se k tomu vyjádřit. Víte, opravdu výjimečně pan Rakušan mi tady chybí. Myslím si, že by bylo vhodné, aby tady byl.

Já se domnívám, že právě tento rozsah, v jakém zasahuje tento zákon do různých úřadů, navíc se teď připravuje vznik nové agentury, protože potřebujeme tu digitalizaci přece zrychlit, tak vytvoříme nový úřad. A na něj co? Bude se vztahovat služební zákon. Vážení, já se domnívám, že jsem oprávněně podala návrh na to, aby byl zákon zamítnut, protože se domnívám, že to standardní připomínkové řízení, standardní legislativní proces chybí. (Ruch v sále zejména mezi opozičními poslanci, kteří neúspěšně hledají v sále nějakého ministra.) A teď já se dívám, hovořím k nějakému ministrovi? Paní předsedající, domnívám se, že bychom si měli vzít přestávku, než milostivě někdo z vlády přijde, sedne si a bude poslouchat něco o služebním zákoně! (Potlesk opozičních poslanců.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama