MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2022 12:20:00

Pražský summit? Velké navoněné nic. Pocit zmaru s 5K trvá

Pražský summit? Velké navoněné nic. Pocit zmaru s 5K trvá

Komentář na facebookovém profilu k vládě Petra Fialy.

 Zdravím všechny,

nejprve mi dovolte obecnou poznámku.

Pocit zmaru podtržený 5K sto osmičkou ve sněmovně stále trvá. Přesto se snažíme na vládu tlačit a nabízet koncepty řešení, které nejprve vláda tvrdošíjně odmítá, aby následně použila výsek z těchto návrhů, opožděně, zbytečně plošně, nepřipraveně a v jiných než námi navrhovaných parametrech. Tedy vláda volí opožděná a polovičatá řešení.

A to, co mě mrzí nejvíce?

Vláda nevyužila předsednictví EU a premiér neinicioval výzvu pro přijetí koordinovaných diplomatických kroků vedoucích k ukončení války na Ukrajině.

Navrhovali jsme to již na konci března, tedy měsíc od napadení Ukrajiny Ruskou federací formou usnesení dolní komory poslanecké sněmovny. Od té doby plyne 8. měsíc a iniciativa k mírovým jednáním stále žádná. Připomíná to přístup vlády k řešení energetické krize, zde ale chybí i pověstné vládní signály.

Premiér nevyužil ani právě ukončený pražský summit, který lze označit z hlediska konkrétních výsledků ve vztahu k řešení energetické krize a k mírovému řešení konfliktu na Ukrajině jako velké navoněné nic.

A je to škoda, protože Ruská federace je v defenzivě a jednotný tlak EU by ji jistě dostal k jednacímu stolu a srazil její podmínky na přijatelné minimum.

Nebo budeme dále prolongovat konflikt při kterém umírají Ukrajinci i Rusové a krvácí i ekonomika celé EU a má těžké dopady pro její občany?

Petr Fiala to ani nezkusil, přesto, že jej k tomu svým usnesením poslanecká sněmovna zavázala již měsíc po napadení Ukrajiny vojsky Ruské federace. Toto usnesení jsem přednesl na schůzi dne 29. 3. a bylo schváleno celou sněmovnou, tedy i poslanci 5K. Usnesení dolní sněmovny by měla být pro vládu závazná, nebo snad ne, Petře Fialo. 

A jak to vypadá v reálu?

Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik, kdy asi všichni tušíme, že plyn na celou sezonu nevystačí, přitom všichni raději haraší zbraněmi, místo aby si válčící strany sedli k jednacímu stolu. Celá ekonomika EU se potápí.

Co na to média? Odpuštěno.

Všimli jste si, že ani jeden státník se k ničemu pořádně nevyjádřil? Setkali jsme se, jednali v přátelském ovzduší, užili jsme si to a odjíždíme. Ujistili jsme se s kolegy navzájem, že to zvládneme.

Co na to média? Vše je zalito sluncem.

Zařadili jsme se mezi země s nejdražšími cenami plynu, elektřiny, benzínu, nafty, potravin, s nejpřísnější cenzurou, s kontrolami marží, se schodky rozpočtu vyššími než v době covidové, s více ministry a s extrémním navýšením politických ministerských náměstků, s nepochopitelnými dotacemi obchodníků s energiemi ze strany státu, se sektorovou daní pro vybrané subjekty a řadou jiných problémů a jejich podivných řešení.

Co na to média? Odpuštěno, jsou to přece rozhodnutí jejich vytoužené pravicové vlády.

Že to škodí občanům i firmám? Nevadí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama