Mgr. Jana Hanzlíková

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2022 21:27:00

Nepříznivá situace na OSPOD se ještě zhoršila zvyšováním počtu klientů

Nepříznivá situace na OSPOD se ještě zhoršila zvyšováním počtu klientů

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k sociálně právní ochraně dětí

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

já si dovoluji také požádat o zařazení nového bodu do dnešního programu a jedná se o bod na téma Kritická situace na odděleních sociálně-právní ochrany dětí. A požádám o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu po již pevně zařazených bodech.

Oddělení sociálně-právní ochrany dětí jsou dlouhodobě personálně poddimenzovaná a doposud přijatá opatření se v praxi téměř neprojevila. Současná situace je taková, že na některých odděleních chybí až 50 procent pracovníků. Stavy se nedaří navýšit, protože nekonečně dlouho vyhlášená výběrová řízení na tyto pracovní pozice zůstávají mnohdy zcela bez odezvy. Tento stav samozřejmě velmi negativně působí na stávající pracovníky, kteří jsou přetíženi a není divu, protože asi nemusím vykládat o tom, že pracovníci na OSPODech mají opravdu psychicky velmi těžkou profesi zvlášť v době, kdy se vyskytují v rodinách velké problémy.

Nepříznivá personální situace na OSPODech se ještě zhoršila zvyšováním počtu klientů, ke kterému docházelo v souvislosti s covidovou pandemií, kdy se rodiny dostávaly do velmi nestandardních situací, které musely řešit. I v současné době se počty klientů OSPODů zvyšují. Nyní je to především v souvislosti se spoustou problémů a nepříznivých sociálních situací, do kterých se rodiny dostávají díky energetické chudobě, zvyšováním cen a dalších problémů. Samozřejmě tyto krizové situace se pak logicky odráží ve fungování rodin a vyhrocování jejich problémů. Tento stav sleduje také profesní komora SPOD, která upozornila Ministerstvo práce a sociálních věcí, že výkon sociálně-právní ochrany dětí v České republice je na některých odděleních opravdu vážně ohrožen, protože pracovníků OSPOD je dlouhodobě nedostatek a situace se nelepší, ale právě naopak. Problémem u těchto pracovníků jsou také dlouhodobé stále faktory této profese, jako je nedůstojné společenské postavení, platové podhodnocení a profesní nejistota, která vzniká vzhledem k opakovaným změnám v otázce kvalifikačních předpokladů a plnění zvláštní odborné způsobilosti.

Vzhledem k tomu, že činnost OSPOD je vlastně jedna z nejdůležitějších agend státu, neboť se týká ochrany ohrožených dětí a jejich rodin, je potřeba zajistit její stabilizace. Ministerstvo práce a sociálních věcí a potažmo i vláda se tím musí zabývat, neboť se může stát, že se můžeme dostat do situace, že tak důležitou agendu nebude mít kdo vykonávat. My jsme toto téma probírali minulý týden na výboru pro sociálních politiku a všichni poslanci, ale zároveň i zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí jsme došli k tomu, že opravdu ta situace je vážná a krátkodobá řešení příliš na Ministerstvu práce nejsou.

Proto tedy za požadují zařazení tohoto nového bodu a ještě jednou tedy zopakuji, je to bod s názvem Kritická situace na odděleních sociálně-právní ochrany dětí. A prosím tedy zařazení jako první bod po již pevně zařazených bodech.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama