Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 8:41:49

Sberbank

Sberbank

Vláda se rozhodla uplatnit sektorovou daň nejen na energetické společnosti, ale i na banky se zdůvodněním, že banky vydělávají na inflaci, protože centrální banka kvůli inflaci zvedla svoje sazby a vyplácí tak komerčním bankám vyšší úroky z jejich vk

 Vláda se rozhodla uplatnit sektorovou daň nejen na energetické společnosti, ale i na banky se zdůvodněním, že banky vydělávají na inflaci, protože centrální banka kvůli inflaci zvedla svoje sazby a vyplácí tak komerčním bankám vyšší úroky z jejich vkladů. Škoda, že vláda neumí s nikým nic vyjednat. Mohla si dávno vyjednat nižší ceny energií s největšími výrobci (jako to udělalo Slovensko) a mohla si i s bankami vyjednat přísun financí do žádoucích a výhodných investic. Jedna příležitost tady stále je: kraje, města a obce mají zamrzlých 7,7 miliardy korun ve Sberbance, kterou prakticky zlikvidovala invaze Ruska na Ukrajinu. Teď probíhá likvidace a nad uvedenými vklady se vznášejí otazníky. Budou se rozprodávat aktiva Sberbanky a z výtěžku se budou uspokojovat věřitelé. Kraje, města a obce jsou až poslední v řadě, dostanou jen to, co na ně zbyde. Kdyby aktiva Sberbanky (tedy úvěry, které tato banka poskytla) rychle odkoupily naše největší banky za nominální hodnotu, obce by mohly dostat všechny své peníze zpátky a nikdo by nic netratil. Banky by si koupily kvalitní úvěrové portfolio, Sberbanka by vyplatila všechny své závazky a tiše by ukončila svou likvidaci. Připomeňme, že Sberbank CZ byla kvalitní bankou, a že vklady u ní byly tedy dobrou investicí. Kraje, města a obce neudělaly žádnou chybu, přesto si teď musejí půjčovat (za vysoký úrok), zastavovat některé akce a investice a čelit nemalým ztrátám. Nemohla by jim tato vláda vyjednat řešení?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama