MUDr. Iveta Štefanová

  • SPD
  • Jihočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 14:15:00

Návrh také nově definuje nezpůsobilost k výkonu funkce

Návrh také nově definuje nezpůsobilost k výkonu funkce

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k digitalizaci obchodních společností a veřejných rejstříků

 Vážené kolegyně a vážení kolegové,

a dovolte mi, abych se zde vyjádřila za klub SPD k předloženému návrhu zákona. Návrh digitální novely, kterou připravilo Ministerstvo spravedlnosti má implementovat z českého právního řádu další změny vyplývající z evropské směrnice, pokud jde o využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností.

Cílem této směrnice je zejména umožnit plně elektronické vytvoření kapitálových společností a umožnit využívání digitálních nástrojů v průběhu dalšího životního cyklu společností, zejména vytvořením vzorových společenských smluv, možností zapisovat údaje do veřejných rejstříků a ukládat listiny do sbírky listin či zakládat pobočky v jiných státech plně elektronickou formou. Novela tedy v některých případech umožní například sepsat společenskou smlouvu společnosti, aniž by bylo nutné se fyzicky dostavit k notáři. Počínaje zářím je tak už možné založit společnost úplně on-line.

Účinnost této normy... návrh také nově definuje nezpůsobilost k výkonu funkce člena voleného orgánu u obchodní korporace. Důvody nezpůsobilosti jsou trojí. (?) Je rozhodnutí českého nebo zahraničního orgánu veřejné moci a zakazující dané osobě výkon funkce. Dále jsou to důvody související s insolvenčním řízením nebo důvody spočívající v odsouzení za vybrané trestné činy. Směrnice o digitalizaci dále požaduje, aby v každém členském státě existovala evidence osob, u nichž je daná překážka výkonu funkce. Zákon tedy zavádí evidenci takzvaných vyloučených osob, které nemají šanci založit formu ani být součástí vedení společnosti.

Zákon se zmiňuje o tom, že tuto takzvanou černou listinu v celé Evropské unii bude podnikatel zařazen hlavně z důvodu hospodářské kriminality. Klub SPD je pro digitalizaci státní správy, proto náš klub tento návrh podpoří.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama