Ing. Jiří Havránek

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 14:51:00

Debata je o tom, jak co nejméně v současné situaci uškodit

Debata je o tom, jak co nejméně v současné situaci uškodit

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k zákonu o užívání bytů a nebytových prostor

 Krásný pátek všem.

Já budu velmi krátký, protože pan ministr v mnohém tedy suploval tu zpravodajskou zprávu. Co se týče vlastně posledního jednání našeho výboru pro veřejnou zprávu, tak tedy byla schválena samozřejmě procedura. Co se týče jednotlivých pozměňujících návrhů, tak k návrhům, ježto už představil pan ministr, A1, A2, A3, B a C2, vlastně náš výbor přijal souhlasné stanovisko. U toho návrhu C1, tedy u té úpravy definic, která je vlastně méně přesná než úprava v pozměňovacím návrhu C2, jsme tedy dali stanovisko nesouhlasné.

Já taktéž, stejně jako pan ministr, bych rád poděkoval všem poslancům výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a taktéž podvýboru pro bytovou politiku. Protože musím říct, že napříč politickým spektrem se zde vedla jak odborná debata, tak i debata vlastně nad tím, jak co nejméně v této současné situaci uškodit SVJ, popřípadě bytovým družstvům. Věřím, že ta práce za toho posledního půl roku na tom zákoně je vidět i co se týče těch pozměňujících návrhů, kde opravdu Ministerstvo pro místní rozvoj bylo velmi dobrým partnerem. Jak tu zaznělo, prováděly se ještě další, následné, "domácí úkoly" a úpravy toho, jak vlastně probíhá transpozice v jiných zemích a na základě toho jsme ji tedy doslova osekali až na dřeň.

Stejně tak se sluší poděkovat zástupcům SVJ a bytových družstev, kteří docházeli pravidelně na naše jednotlivá setkání. Zde si dovolím ještě vyjádřit se k nesouhlasnému stanovisku toho parciálního odkladu ze strany ministerstva. Tento návrh vlastně prošel taky nějakou genezí. Nejprve tam byl odklad účinnosti celého zákona. Ten následně byl upraven v průběhu prvního jednání výboru pro veřejnou správu k tomuto tisku na pouze ten tedy parciální odklad té informační povinnosti a opravdu zde to vychází z vlastně přání a požadavků sektoru. Rozumím stanovisku ministerstva, nicméně na druhou stranu máme dnes 14. 10. a ještě dojde ke schvalování v Senátu, proto si myslím, že tento odklad je tedy na místě.

Mnohokrát ještě jednou všem děkuji a budu se těšit následně při hlasování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama