Mgr. Ondřej Lochman, PhD.

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 17:33:00

Nemůžeme si stanovit sami svůj vlastní sankční seznam

Nemůžeme si stanovit sami svůj vlastní sankční seznam

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k sankčnímu zákonu

 Děkuji, vážení kolegové. Jako člen zahraničního výboru bych chtěl okomentovat tento zákon. My ho velmi vítáme, vyplňuje chybějící část právní úpravy naší legislativy.

My se jako Česká republika do tohoto momentu stále musíme spolehnout na to, že v Evropské unii se dohodneme na sankčním seznamu někoho, kdo porušuje mezinárodní právo, někdo, kdo páchá teroristické činy. A my ten sankční seznam potom musíme následovat. Nemůžeme si stanovit sami svůj vlastní sankční seznam.

Tento zákon, který představil pan ministr, toto bude umožňovat, a proto nám jako České republice umožňuje více svobody a více vlastního rozhodování. Samozřejmě ovlivněn tou situací, která se děje na Ukrajině, agresí ruskou, a proto byla, bylo přijímání tohoto zákonu zrychleno.

Nicméně uvědomme si, že to není pouze věc rusko-ukrajinského konfliktu nebo ruské agrese, ruské agrese na Ukrajině, ale je to zákon, který nám bude fungovat na celosvětovém měřítku. Tedy za nás to velmi podporujeme a myslíme si, že je to právě příležitost pro Českou republiku, aby si sama rozhodovala v těchto věcech o tom seznamu a nemusela se spoléhat na mezinárodní orgány.

Jsem velmi rád, že se povedlo ten zákon dotáhnout až sem. Vím, že ho pan ministr, o něj usiloval v minulém volebním období. Nepodařilo se, nebyl předložen do Poslanecké sněmovny. Tak jsem rád, že se povedlo dotáhnout až sem a věřím, že ho podpoříte, protože svrchovanost České republiky v tom, v tomto ohledu bezpečnosti České republiky, je velmi důležitá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama