Ing. Václav Král

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 19:21:00

Proboha, pojďme už najít konečně jedno společné řešení

Proboha, pojďme už najít konečně jedno společné řešení

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k energetickému zákonu

 Dámy a pánové,

já si myslím, že jakékoliv zkracování a urychlené projednávání a jakási salámová metoda v energetice prostě nepovede k dobrému výsledku. A nechápu, proč se neumíme skutečně napříč politickým spektrem domluvit na společném řešení pro českou energetiku. Vezměte si, já prostě nerozumím tomu, že my se vracíme k energetickému zákonu v průběhu, já nevím, dvou, třech měsíců asi, já nevím, pane ministře, podruhé, potřetí. V dalším měsíci zřejmě budeme projednávat komunitní energetiku, která se solárních záležitostí bude také týkat.

Já tomu prostě nerozumím, proč nemůžeme udělat jeden společný energetický balíček, systémově a systematicky vše v klidu na úrovni ministerstev připravit, nejenom Ministerstva průmyslu a obchodu. Dnes má snad do meziresortního řízení přijít zase, řekněme, nějaký daňový zákon, který se bude týkat windfoltexu. Za 14 dní nebo za jak dlouho tady budeme řešit, nebo ministerstvo nebo vláda bude řešit, zavádění hranice odvodů zdaňování výroby elektřiny, jaká tam bude sazba na zdaňování výroby z fotovoltaických panelů. Neměli by to ti investoři například vědět už teď?

Proboha pojďme už najít konečně jedno společné řešení. Ten vlak nám ujíždí a nemarněme další čas nesystémovými kroky. Tato salámová metoda prostě nikam nepovede, respektive povede jen a pouze ke zhoršování té situace a myslím, že jsme toho svědky dnes a denně.

A podívejte se například, kam vedl rozvoj obnovitelných zdrojů, nebo spíše z toho anglického označení říkejme občasných zdrojů energie, v Německu. Dojde ke dramatickému navýšení ceny distribučních nákladů, to znamená těch fixních. A teď nově ERÚ to nějakým způsobem řeší, ale půjde to pouze k tíži státního rozpočtu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama