Mgr. Bc.et Bc.et Bc. Jan Richter

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 16:47:00

Kluby a sportovní spolky stále čekají na pomoc v energetické krizi

Kluby a sportovní spolky stále čekají na pomoc v energetické krizi

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.

Já děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si v pár bodech okomentovat vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky v kapitole národní sportovní agentury pod číslem 362 nebo kapitolou 362.

Kluby, sportovní spolky, a to zejména v amatérské soutěži, stále čekají na pomoc v energetické krizi. Všichni jsou ve velkém ohrožení. To tady zdůrazňuji již po několikáté. Ani v novém návrhu rozpočtu na rok 2023 není toto reflektováno v tom, jaké nárůsty, byť i po zastropování, je zde očekávají.

Sportovní spolky zatím nevědí, jestli nebudou muset kvůli nárůstu cen energií sportoviště uzavřít. Kluby, které jsem již v minulosti několikrát zmiňoval a k tomu se můžu malinko vrátit, sotva přežily pandemii koronaviru a nikdo nemůže vědět, zda se ještě v nějaké podobě neobjeví, se zmítají v této další krizi, to je v krizi energetické, kdy prostředky nemají nebo se jim výrazně tenčí. A určitě bude docházet minimálně ke zdražování tréninku dětí a v nejhorším případě k uzavírání sportovišť. Na to neupozorňuji jenom já tady, ale upozorňuje na to Česká unie sportu, svazy jako takové a nevíme, kdy kdo náhle ze dne na den zavře sportoviště.

Sportovním klubům a tělovýchovným jednotám dramaticky narostly náklady na elektřinu o stovky procent, měsíčně platí za provoz tělocvičen nebo hal statisíce korun, jenže nemají z čeho brát. Státní podpora nepřichází v dostatečné míře. Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, toto komentuje slovy /budu citovat/: Očekáváme, že bude docházet ke zdražování tréninku dětí a patrně ještě katastrofičtějším scénářům. Až se naplno rozjede topná sezóna, některé spolky budou uzavírat sportoviště nebo se jich zbavovat. Jsou na finančním dně. A ano, nastanou katastrofické scénáře, pokud nebude klubům a spolkům zajištěna dostatečná pomoc státu.

Počet klubů nebo tělovýchovných jednot, co se potýká s nárůstem výdajů za provoz a údržbu sportovišť, strmě roste. V současné době nemá dostatek prostředků na zaplacení těchto položek 61 % tělovýchovných jednot a sportovních klubů. Vyplývá to z průzkumu České unie sportu, do kterého se zapojilo skoro 1700 zástupců z klubů a jednot. Situace bude nadále eskalovat. Reálně se už potýká s těmito problémy kolem 80 % klubů, které vlastní nebo mají v pronájmu sportoviště či jiná sportovní zařízení. Pokud stát prostřednictvím Národní sportovní agentury výrazně nezasáhne, bude už opravdu docházet k uzavírání sportovišť, a tím k rušení tréninku pro děti, prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

TJ Bohemians Praha /budu zase citovat/: Jenom náklady na elektřinu se zvedly oproti loňskému roku o 86 %. Za provoz platíme 15 miliónů korun ročně, nemáme už na to, situace je neudržitelná, proto jsme museli prodat jednu ze svých hal.

SK Radbuza Plzeň: Pokud to takhle půjde dál, tak to pro nás může být likvidační. Bazén a zimní stadión jsou energeticky nejnáročnější budovy. Nás trápí dále, v sousedství máme železnici, takže když u nás projede vlak, třese se hladina a tím pádem za dobu existence bazénu máme tento v havarijním stavu.

HC Lomnice nad Popelkou: Pod sebou máme veškeré náklady týkající se provozu, ve výpůjčce máme od města zimní stadión a také strojovna je naše. Veškeré náklady za energie jdou za námi, tedy vše, co se týká elektřiny, plynu, revizí, zaměstnanců a tak dále. Zdroje čerpáme z tržeb a z členských příspěvků. Běžně jsme platili jenom za energie zhruba 700 tisíc korun za rok. Letos se za stejnou spotřebu pohybujeme na třech miliónech korun za rok. Jsme úplně nešťastní, na provoz a údržbu jsme dostali z kraje částku 280 tisíc korun. Podpora od města je v řádech desetitisíců. Máme devět kategorií, kolem 130 dětí do věku 18 let. Vždy jsme dobře hospodařili, byli jsme schopni ufinancovat provoz. Dnes toho nejsme schopni. Musíme se vypořádat s dluhy za poslední měsíce. Prostředky, které jsme dostali od města, jsme už vyčerpali. Když porovnám náklady na kilowatty v minulých sezónách, tak z 2,30 včetně DPH to vyrostlo na 10 korun včetně DPH. V loňském roce narostly náklady na 300 tisíc, v letošním roce o 900 tisíc. Pořád pouze cituji.

Hokejový klub BBSS uvádí: My jako spolková jednota vlastníme zimní stadión. Měli jsme elektriku 1 MW za 910 korun, minulý rok za 1500 a letošní za 1800. To je likvidační, přesto se prostředky z dotací snižují. Jestli se nepodaří fixovat, ale tady zdůrazňuji, dobrou cenu elektřiny na další období, je možné, že budeme platit jenom elektriku 600 tisíc měsíčně, a to je pro nás likvidační.

TJ Ostrava: Za energie aktuálně platíme až 1,2 miliónu korun za rok. Žijeme z ruky do huby.

Kdysi jsme platili 850 000. Kdo se stará o to, jestli má sport z čeho žít nebo ne? Moje velká kritika je, že všechny vlády po roce 1990 se na sport - tři tečky tady uvádí - a v podstatě ho nefinancují. Jsou to jenom drobky, co dávají. Máme 16 sportů, téměř 1600 členů a musíme si na náš provoz sehnat prostředky z finančních příspěvků, jinak to nejde. Musíme se v drtivé většině postarat sami. Nebýt rodinných rozpočtů, tak sportovní organizace neexistují. Snažíme se pronájmem majetku získat co nejvíce peněz, ale patrně budeme muset sáhnout ke zdražení. Už je to hodně na hraně. Na letošní rok jsme získali od státu na provoz pouze 141 000 Kč z krajského úřadu, jinak jsme nic víc nezískali. Určitě bychom se přihlásili, kdyby se vypsal program. Bojujeme, jak se dá, dusíme se, trápíme.

SK Olympie Dolní Břežany. Máme pro sebe zimní nafukovací halu. Ceny energií byly v minulosti udržitelné. Nyní si halu téměř nemůžeme dovolit a vůbec nevíme, jestli je budeme v zimní sezóně stavět. Náklady na energie jsou pro nás smrtící, dosahují okolo 100 000 korun měsíčně, což při cca v pětiměsíční zimní sezóně je půl milionu a k tomu náklady na montáž a demontáž haly cca 2×100 000 korun. Celkové náklady na zimu 0,7 milionu. Pronajímat moc nemůžeme. Dopoledne nikdo nechce a odpoledne až večer je hala plná našich mládežnických družstev. Máme téměř 200 dětí.

TJ ABC Braník. S 95% pravděpodobností zdražíme tréninky a to mezi 20-100 %, jestli budeme platit za zálohy na energie to, co nyní. Narostlo nám to řádově o 330 %. Tomáš Cvikl, předseda Squash club Strahov. Budeme muset přistoupit ke zdražení jednotných sazeb. Zatím nevíme, jak razantně budeme muset k tomu přistupovat.

ČUS sportovní centrum Nymburk a plavecký stadion Podolí. Cena elektřiny za tyto dva klíčové sportovní areály v prvních čtyřech měsících v roce 2019 vycházely na 1,6 milionu. Za stejné období v roce v tomto roce se částka vyšplhala na 6 milionů korun. To je nárůst o 362,92 %. Celkový odhadovaný roční nárůst ceny elektřiny je v tomto roce 19,5 milionů korun. Nevíme, co budeme dělat, až na konci roku skončí dodávky plynu. To bude nárůst o dalších 25 - 30 milionů korun. Když adekvátně zdražíme, sportovní svazy a kluby na toto využívání těchto areálů už peníze nebudou, protože i oni obdrželi menší dotace než v loňském roce.

Takto bych mohl pokračovat do nekonečna. Možná někoho z nás vás to jednou prostě osvítí až třeba - jak jsem říkal už možná minule nebo někde jinde - až se opravdu třeba zavře Podolí na konci roku a nebudete mít vy a vaše děti kam chodit plavat, a tak dále. Tak to možná si i my jako politici nebo vy, co předkládáte Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2023, uvědomíte, že na ty energie tam ty peníze opravdu nejsou.

Při mém poslední vystoupení jsem se dostal do slovní přestřelky s panem Stanjurou, který mi zdůrazňoval, jak jsem ve věci neorientovaný, že vlastně NSA dostává peníze tak, jak si vlastně řekla, že těch 500 milionů, který tady byly připraveny, jsou to, co oni chtěli. Ano, já, když jsem si prověřoval ty veškeré informace, tak je to pravda, že dostali to, co chtěli, ale bylo jim jasně naznačeno, či doporučeno, že stejně více nedostanou. A v době, kdy se ta částka vyjednávala, tak vlastně ceny nebo vývoj cen energií na trhu nebyl ještě tak jasný, jak se bude vyvíjet, aby mohli žádat o to víc, anebo více argumentovat, že ta částka je nedostatečná.

Možností, jak se proti této krizi bránit nemají sportovní spolky mnoho. Jednou z nich je navýšení členských příspěvků, to tady opakuji několikrát. Ale to je slepá ulička a ve své podstatě je to likvidační i směrem mezi ty rodiny, které vlastně na to nebudou mít a budou si muset nastavit ty priority, kam ty peníze z jejich rodinných rozpočtů půjdou. Opakujeme se. Pokud se situace nezlepší, pravděpodobně budeme muset zavírat i sportoviště. Já jako zástupce největšího fotbalového svazu v České republice - my máme problémy s tím, že vlastně naše veškerá sportovní příprava přes zimu se odehrává v halách. My ty haly nevlastníme, my si je pronajímáme, my tam chodíme do tělocvičen a tak dále a za to platíme peníze.

Ty kluby, jak už se dneska vyždímaly v rámci těch peněz na ta sportoviště, která mají v nájmu na ty jarní, letní a podzimní, měsíce, tak vlastně v tu chvíli nemají další nezbytné prostředky na zimu. Takže si myslím, že halové nebo respektive soustředění v halách, anebo tréninky v týdnu v hale budou velmi omezené a budeme se soustředit na to být venku. Výborná je doba, že ještě počasí nám jaksi přeje, že topná sezóna ještě naplno nezačala, že pořád můžeme trénovat venku a soutěže ještě běží, takže to je tak jediné, co je na tom pozitivní.

Dále je možné i to - protože pan Jaroslav Chvalný, například uvádí, budu citovat: "Je klidně možné, že zařízení budou prodávat nebo omezovat jejich provoz, protože nebudou moci méně topit. Když nebudou topit méně, tak vlastně ta hala se už nevyužije, takže třeba se rozhodnou v její prodej." Myslím si, že to je v dnešní době škoda prodávat. Velké tělovýchovné jednoty s majetkem už v těchto měsících vyčerpaly podporu od těch měst a krajů, jak jsem uváděl a opravdu se dokážu představit, jak ke konci roku budou v rámci vyúčtování shánět finanční prostředky.

V návrhu rozpočtu jsem nenašel, že by obsahoval výrazné navýšení financí na provoz a údržbu na rok 2023, což prohloubí existenční problémy sportovišť. I když mají ceny zastropované, i přesto ty ceny jsou tak vysoké a tak s nimi ty kluby a sportovci nebo respektive předsedové těch klubů nepočítali, že to budou těžko financovat. Navýšit jde v rámci rozpočtu do investic, ale za cenu toho, že nejsou finance na provoz a údržbu. Pak je snížen rozpočet jak mého klubu, tak svazů.

Opět se dostávám k tomu, že chybějící peníze se promítnou ve zvýšení registračních poplatků, ale to, jak několikrát uvádím, zatíží pouze ty rodinné rozpočty a lidé nebo rodiny si budou hledat jiné priority, než je sport a jiné aktivity. Takže si myslím, že to je pro spoustu klubů a pro nás všechny likvidační.

Na závěr jenom jedna věta, že konkrétní řešení a další věci zase s aktuálními čísly a věcmi, které budu mít připravené v rámci pozměňovacích návrhů, předložím ve druhém čtení Vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Děkuji za pozornost.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama