Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2022 10:07:00

Českému průmyslu hrozí zánik

Českému průmyslu hrozí zánik

Komentář na facebookovém profilu k ohrožení průmyslu cenami energií a reakcí prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka

 Může za to neochota vlády rychle prosadit pro největší hráče na trhu účinnou pomoc. A tu podporuje svou – jinak to označit nelze – naprostou podlézavostí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Člověk se musí ptát, čí zájem obhajuje?

Ponechám stranou, že při razantním zvyšování úrokových sazeb ze strany Rusnokovy ČNB se pan Hanák raději nevyjadřoval nebo že před rokem prohlašoval, že kdo nedokáže zvýšit mzdu o inflaci, ať nepodniká. Co mně ale hlava nebere, je Hanákovo vystoupení na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně začátkem října, kam přijel i premiér.

Hanákův projev byl neuvěřitelnou přehlídkou servility vůči vládě. Přítomní podnikatelé by se nejraději hanbou propadli, když slyšeli extempore „svého“ prezidenta. „Žádáme, prosíme, jestli by šlo toto a tamto. Energetickou krizi vláda zvládá dobře. Přežili jsme Babiše. Pane Fialo, jste v učebnicích dějepisu, pane Fialo, s tebou do budoucna.“ Jen ta pusa na tvář chyběla.

Vláda přitom za prvních devět měsíců pro podnikatele nepřipravila nic. Žije pan Hanák na Marsu, že nevidí, že podpora přichází s obřím zpožděním a že pro větší firmy není nic? To se spokojí s tvrzením ministra Síkely, že zastropovat energie pro průmysl nejde, když Německo už vyjednává strop pro své firmy na 1,70 Kč/KWh? To nevadí zástupcům podnikatelů, že pan Síkela je mimo a má z nich srandu? A nevadí průmyslníkům, že na tripartitě jsou slyšet víc odboráři?

V době pandemie přitom podnikatelé naší vládě nedarovali ani milimetr – a i díky tomu jsme dokázali společně zachránit desítky tisíc firem. Během roku a půl jsme podpořili 700 tisíc subjektů, 99 % z nich byly malé a střední podniky, řada z nich dostávala podporu měsíčně. Tým ministra Havlíčka připravil několik programů, které udržely v chodu jak obchod, tak služby a nakonec i průmysl.

Zástupci malých i velkých firem sehráli v přípravě programů důležitou roli, jednali jsme s nimi i několikrát týdně, pracovali jsme přes víkendy, denně se vyjednávaly notifikace a výjimky s Evropskou komisí, fungovaly hot linky a podnikatelé věděli, že u nás mají otevřené dveře.

Samostatnou kapitolou byl průmysl, který jsme řešili se Svazem průmyslu a dopravy a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Co týden jsme se hádali nad programy pro udržení pracovníků, využívalo se několik variant podpory Antivirus, po velkých kompromisech jsme dotáhli společně do zákonné podoby kurzarbeit. Producenti mohli využívat podporu přes zaměstnance i ostatní provozní náklady.
Zajistili jsme odklady splátek úvěrů a rozjeli historicky největší záruční programy. V téže době se připravila i řada speciálních inovačních programů. Výše covidové podpory za roky 2020 a 2021 byla 370 miliard korun, z toho polovina byla na přímé bázi.

Kritická situace nastala na jaře 2021, kdy koaliční partner, odbory a epidemiologové tlačili na okamžité uzavření průmyslu. To, že se tak nestalo, bylo díky dohodě, že okamžitě začneme v podnicích testovat. Během týdne se tak z Česka stalo jedno z největších testovacích center Evropy a za pomoci podniků jsme situaci otočili. Firmy se staly součástí řešení krize. A bylo to i díky Svazu průmyslu a dopravy, který v tom pomohl.

Kdeže loňské sněhy jsou. Hnutí ANO se ale za průmysl bude bít dál. Teď jde o to, jak dlouho podnikatelé sebou takto nechají dál zametat a jak dlouho budou ochotni platit panu Hanákovi a spol. nemalé částky za členství ve svazu, ze kterého nic nemají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama