Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2022 9:42:00

Za spravedlivé rozdělení výnosu mimořádné daně

Za spravedlivé rozdělení výnosu mimořádné daně

Stát chce v současné náročné ekonomické situaci uvalit tzv. windfall tax, tedy daň z neočekávaných zisků, na energetické a petrochemické koncerny a banky.

 O mimořádný příjem z této daně se ale stát nechce dělit; z příjemců daňových výnosů zcela nesystémově vynechává města a obce. Olomouc by kvůli tomu přišla o zhruba 200 milionů korun. Jedná se totiž o cca 2 tisíce korun na občana.

„Tomu chceme zabránit, obracím se proto jménem Komory statutárních měst Svazu měst a obcí na zákonodárce, aby zajistili spravedlivé rozdělení těchto daňových příjmů,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Daň z neočekávaných zisků má podle návrhu ministerstva financí fungovat jako šedesátiprocentní daňová přirážka k dani z příjmů právnických osob aplikovaná na nadměrný zisk vybraných firem. „Podle EU mohou členské státy použít na tento solidární příspěvek sazbu třiatřicet procent a vyšší,“ vysvětluje primátor a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Miroslav Žbánek. „Domnívali jsme se, že pokud stát uvalí téměř dvojnásobnou sazbu oproti evropskému nařízení, měl by se s obcemi a městy spravedlivě rozdělit o výnos, na které mají obce a města nárok. Jsou to právě municipality, které prostředky přesměrují na pomoc občanům, zajištují chod veřejných služeb a jsou nuceny dofinancovat chod podřízených organizací, jako jsou školky, školy, domovy s pečovatelskou službou nebo zdravotnická zařízení, které jsou vystaveny extrémním cenám energií a služeb, nebo mohou vypomoci místním podnikatelům, jejichž činnost je základem české ekonomiky,“ popisuje.

Podle návrhu novely má ale celý výnos z mimořádné daně připadnout státní pokladně a municipality by nedostaly nic. Za zájmy samospráv tedy nyní Miroslav Žbánek z pozice místopředsedy Svazu měst a obcí bojuje. Ve středu 2. listopadu se obrátil na poslance s otevřeným dopisem a výzvou, aby bylo znění novely a rozdělení daňového výnosu upraveno.

„Zastavte nespravedlivé přerozdělení daně z neočekávaných zisků a zasaďte se o to, aby města a obce získaly část této daně pro své obyvatele. Vládní návrh výrazně zasahuje do systému přerozdělování veřejných financí. Takto nepřímým a nesystémovým způsobem není možné měnit rozpočtové určení daní, které je základním pilířem financování obcí a měst a má zajistit předvídatelnost a stabilitu obecních příjmů,“ apeluje na zákonodárce primátor Žbánek. Jedná se o cca 2 tisíce korun na jednoho občana, což pro Olomouc znamená jednorázový příjem do městského rozpočtu ve výši zhruba 200 milionů korun.

Olomouc patří ke statutárním městům, která nejvíce a dlouhodobě trpí nespravedlivým a nerovným dělením příjmů podle zákona o rozpočtovém určení daní. Zatímco svým obyvatelům zajišťuje prakticky stejné služby jako Praha a tři největší města, dostává z daňových výnosů na jednoho obyvatele násobně menší finanční částky. Spravedlivým rozdělením nové daně by mohla být tato nelogická disproporce aspoň částečně nahrazena.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama