Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2022 7:37:00

Nové komunitní bydlení v Jičíně pomůže v začleňování lidí s mentálním postižením

Nové komunitní bydlení v Jičíně pomůže v začleňování lidí s mentálním postižením

V Jičíně začaly stavební práce na novém komunitním chráněném bydlení.

Do roka v bytovém domě v Ruské ulici vznikne zázemí pro jedenáct klientů domova sociálních služeb v Chotělicích. Investorem je Královéhradecký kraj, který za celkovou přestavbu a vybavení objektu zaplatí téměř 28 milionů korun včetně DPH.

„Výstavba nového chráněného bydlení v Jičíně je prvním krokem k celkové transformaci krajského ústavu sociálních služeb v Chotělicích. Naší snahou je připravit pro mentálně hendikepované klienty komunitní formy bydlení, které se budou co nejvíce podobat běžným domácnostem. Přestavbou bytového domu v Jičíně vzniknou čtyři domácnosti, kde budou klienti žít v přirozeném domácím prostředí podobném zázemí jejich vrstevníků,“ shrnula náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

Transformací klasické formy sociální péče kraj usiluje o začleňování osob s mentálním či kombinovaným hendikepem do společnosti. Lidé s postižením díky službám komunitního charakteru mohou žít v běžných domácnostech, vykonávat obvyklé denní činnosti podle svých potřeb a přání a přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí. Starají se o svou domácnost, chodí do práce, případně využívají navazující sociální či další veřejné služby a jako vrstevníci tráví svůj volný čas. Současně s tím jim poskytují podporu či pomoc v různých oblastech života pracovníci sociální služby.

„Stavební práce na novém komunitním bydlení v Jičíně potrvají necelý rok. Do jednotlivých domácností by se klienti měli začít stěhovat během prvního čtvrtletí roku 2024. Za přestavbu včetně vybavení kraj zaplatí celkem 28 milionů korun včetně DPH. Většinu částky pokryje dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu,“ informoval první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Transformace sociálních služeb na komunitní bydlení je jedním z krajských strategických cílů. V srpnu takto kraj dokončil výstavbu rodinných domků pro klienty sociálních služeb v Třebechovicích pod Orebem, který nahrazuje kapacity Ústavu sociální péče v Kvasinách na Rychnovsku. Podobné typy nových zázemí již kraj vybudoval v Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama