doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc.

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2022 17:39:00

Smyslem bylo rozšířit počet držitelů datových schránek

Smyslem bylo rozšířit počet držitelů datových schránek

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

 Děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Cílem návrhu zákona je zrušit pravidlo spočívající v povinném zřizování datové schránky fyzické osoby těm fyzickým osobám, které po 1. lednu 2023 užijí některý z kvalifikovaných prostředků pro elektronickou identifikaci. Toto pravidlo není doposud účinné, jeho účinnost má nastat 1. ledna 2023 a smyslem pravidla bylo rozšířit počet držitelů datových schránek. V kontextu aktuální společensko- ekonomické situace se však jeví automatické zřizování datové schránky fyzickým osobám jako příliš ambiciózní. Návrhem zákona se proto zamýšlí návrat k dosavadní úpravě, kdy se datová schránka fyzické osobě zřídí výlučně na její návrh, na její žádost, kterou lze přitom učinit jednodušeji elektronicky. V tomto směru návrh vychází z § 14 odst 1 zákona o právu na digitální služby, podle kterého nemohou být nepodnikající fyzické osoby nuceny využívat digitální služby nebo činit digitální úkony.

S ohledem na fakt, že právní úprava, která má být zrušena, nabývá účinnosti již 1. ledna 2023, je třeba vládní návrh zákona schválit a publikovat ve Sbírce zákonů do konce tohoto roku, a z toho důvodu se navrhuje, jak paní předsedkyně už avizovala, schválit vládní návrh zákona již v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama