Ing. Barbora Urbanová

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2022 21:16:00

Rusko cíleně útočí na ukrajinské civilisty

Rusko cíleně útočí na ukrajinské civilisty

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k usnesení Poslanecké sněmovny ke stupňující se agresi Ruské federace na Ukrajině a zločinům proti civilnímu obyvatelstvu.

 Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Na základě jednání zahraničního a bezpečnostního výboru o situaci na Ukrajině bychom díky spolupráci s pány předsedy Ženíškem a s panem předsedou Žáčkem za malou chvíli rádi načetli usnesení, které odsuzuje stoupající intenzitu ruské agrese a politický režim Ruské federace a její metody označili za teroristické. K tomuto kroku již přistoupilo několik mezinárodních organizací včetně OSN a Rady Evropy i několika států, například Estonsko, Litva, Lotyšsko či Polsko.

Ruská federace absolutně nerespektuje základní práva a svobody osob, záměrně útočí na klíčovou infrastrukturu i civilní objekty a snaží se tím zastrašit civilní populaci a narušit suverenitu ukrajinského státu, což odpovídá teroristickým metodám a porušuje Chartu OSN. Přestože tímto usnesením primárně reagujeme na nedávné raketové útoky na civilní cíle, a na Záporožskou jadernou elektrárnu, reflektujeme tímto usnesením na všechny dosavadní činy Ruska od invaze 24. února tohoto roku. Zde lze zmínit útok na mariupolské divadlo, v jehož troskách zahynuly stovky lidí. Zdokumentovaná zvěrstva, ke kterým docházelo v Buči, Izjumu a dalších obcích, kde byly zdokumentovány důkazy vraždění, mučení, znásilňování a deportace civilistů. Také bylo opakovaně prokázáno užití mezinárodně zakázaných zbraní, například kazetové munice či fosforových bomb, které způsobují nadměrné utrpení a nerozlišují mezi civilisty a kombatanty. Také jde o útok ruských sil na vězení v Olenivce, kde zemřelo více než 50 ukrajinských válečných vězňů. Ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, což ohrožuje civilní obyvatelstvo nejen na území Ukrajiny. A obecné výhrůžky užitím jaderných zbraní. Či o raketový útok na přístav v Oděse pouhý den poté, co byla uzavřena dohoda o obnově vývozu blokovaného ukrajinského obilí přes Černé moře, čímž Rusko nejen prokázalo své pohrdání mezinárodními závazky, ale také záměrně prohloubilo celosvětovou potravinovou krizi.

Ruská federace vyvolala válečný konflikt, který způsobil utrpení a smrt milionů lidí a další miliony donutil uprchnout z vlastní země. Je nutné zdůraznit, že Rusko cíleně útočí na ukrajinské civilisty a využívá utrpení a zastrašování jako nástroje ve svých pokusech demoralizovat ukrajinský lid i armádu a paralyzovat fungování státu za účelem okupace Ukrajiny.

Dále také samozřejmě neuznáváme takzvaná referenda vyvolaná v okupovaných územích v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti, která mají za cíl legitimizovat ruskou agresi a snahu přivlastnit si část ukrajinského území. Jde o jednání zakázaná Haagskou úmluvou a Ženevskou úmluvou o ochraně civilního obyvatelstva. Jak jsem již zmínila, akce ruských jednotek a dalších ozbrojených skupin vytvořených s podporou ruských orgánů na Ukrajině naplňují znaky válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a odpovědné osoby za ně musí být potrestány.

Proto jsme na zahraničním výboru podpořili úsilí ministra zahraničních věcí o ustavení zvláštního tribunálu pro stíhání zločinů agrese, jakož i vyšetřování vedené Mezinárodním trestním soudem, vedoucí ke stíhání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vyzýváme tedy k pokračování v podpoře Ukrajiny v mezinárodním (i?) národním měřítku a vítáme úsilí Ministerstva zahraničních věcí o revizi vztahů s Ruskou federací a odstoupení od Smlouvy o přátelství. Děkujeme také Vládě České republiky za všechnu poskytnutou podporu a pomoc Ukrajině. Usnesení dále načtu v rozpravě. Moc děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama