doc. JUDr. Vladimír Balaš, CSc.

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2022 9:15:00

Ministerstvo prosadilo navýšení peněz pro výstavbu nových škol

Ministerstvo prosadilo navýšení peněz pro výstavbu nových škol

Vláda na svém jednání 9. listopadu 2022 schválila navýšení financí programu 133 340 Podpora rozvoje infrastruktury základního vzdělávání zřizovaného obcemi a dobrovolnými svazky obcí.

„Ministerstvu školství se podařilo, i přes avizované vládní úspory, prosadit navýšení prostředků pro vytvoření nových míst pro žáky základních škol o více než půl miliardy korun," říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

Celkový objem výdajů státního rozpočtu na realizaci celého programu stoupne o 546 877 895 Kč, a to z částky 6 807 682 105 Kč na částku 7 354 560 000 Kč. Důvodem je především nárůst cen na trhu stavebních prací. Zvyšuje se také jednotková cena uznatelných výdajů na vybudované místo pro jednoho žáka v podprogramu 133D 341 (tzv. "Prstenec II" - jmenovité projekty) z částky 800 000 Kč na částku 1 100 000 Kč.

Z podprogramu "Prstenec II" bude podpořena výstavba celkem šesti (již schválených) plně organizovaných základních škol ve Středočeském kraji s minimální kapacitou 18 kmenových učeben pro 540 žáků:

Svazková škola Český Brod – Doubravčice,
Svazková škola Drahelčice-Úhonice,
Svazková škola Chýně – Hostivice,
Výstavba Svazkové školy Pod Beckovem,
Nová svazková základní škola LOŠBATES,
Svazková škola Povýmolí v Úvalech.
Pro tyto školy byla dnes (15. listopadu 2022) vyhlášena výzva s celkovou alokací 4 039 200 000 Kč (viz ZDE).

MŠMT připravuje ještě druhou výzvu, a to v podprogramu 133D342 (na přístavbu již existujících škol – tzv. "Kolová výzva"). Zde zůstává výše uznatelných výdajů na jedno nové místo 800 000 Kč. „V tomto případě se jedná o školy, které většinou mají zázemí včetně jídelen či tělocvičen a potřebují jen přistavět nové třídy. Zde by měly finance na jedno nové místo pro žáka v této výši stačit," říká náměstkyně ministra Martina Běťáková. Do této výzvy se budou moci hlásit zájemci z řad zřizovatelů veřejných škol z rizikových oblastí, ve kterých chybí kapacity základních škol z celé České republiky.

Pokud se v budoucnu ukáže, že limit uznatelných výdajů na vybudování jednoho žákovského místa neodpovídá aktuálním cenám na stavebním trhu, resp. pokud to bude stavební připravenost projektů v rizikových oblastech vyžadovat, ministerstvo financí při jednáních deklarovalo připravenost program znovu upravit tak, aby se nové školy v potřebných lokalitách mohly skutečně stavět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama