MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2022 14:32:00

Ty nejkomplikovanější agendy zůstanou dál v kompetenci lékařů posudkové služby

Ty nejkomplikovanější agendy zůstanou dál v kompetenci lékařů posudkové služby

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 18. listopadu 2022 k návrhu změny zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.

Dobré odpoledne. Milé kolegyně, kolegové. Já jenom krátce ještě doplním a jsem rád, že tady o tom promluvila paní kolegyně Pastuchová. Skutečně se v době projednávání tohoto návrhu zákona, které tady ve Sněmovně probíhalo poměrně konsenzuálně, objevily některé pochybnosti v mediálním prostoru, ale i na sociálních sítích. Týkalo se to některých pacientských organizací, které už dopředu vyjadřovaly určité pochybnosti, že pokud dáme některé kompetence nelékařským, nicméně zdravotnickým profesím, a jak už tady zaznělo, vesměs se bude jednat o nelékaře, ale zdravotníky s vysokoškolským vzděláním, kromě zdravotních sester jsou tam ještě i některé další profese, takže utrpí kvalita těch posudků. Já bych chtěl tady ty obavy jednoznačně rozptýlit.

Jednak dneska i v klinické medicíně čím dál více dáváme kompetence nelékařům. A není to dáno jenom tím, že máme lékařů v některých oborech nedostatek. Ale je to dáno právě i změnou vzdělávání zdravotních sester a dalších nelékařských profesí, kdy dneska skutečně většina z nich má vysokoškolské vzdělání a rozšiřují si kompetence. A ač nám, lékařům, to vždycky nebylo milé, tak postupně se snažíme i v klinické praxi větší kompetence nelékařům, ale vysokoškolsky vzdělaným zdravotníkům, dávat. A myslím si, že není na místo toto neuskutečnit i v rámci Lékařské posudkové služby, tím spíše, že vnímáme dlouhodobě, mnoho let, kritický nedostatek lékařů posudkové služby.

A abych ty obavy rozptýlil ještě o něco více, tak je potřeba si říci, že už je v tuto chvíli jasné, že ti zdravotníci nelékaři se nebudou věnovat celé škále těch posudků. Primárně se počítá s tím, že se budou věnovat té trochu jednodušší agendě, jako jsou třeba průkazy osob se zdravotním postižením, některé typy příspěvku na péči a podobně. Naopak ty nejkomplikovanější agendy, což jsou zejména posuzování invalidity, zůstanou nadále v kompetenci lékařů posudkové služby. A nad rámec toho ještě chci říci, že když ten nelékař, zdravotník udělá ten posudek, tak ho stejně ještě zkontroluje a bude svým podpisem stvrzovat lékař posudkové služby.

Takže já chci také poděkovat panu ministrovi, že zvedl ten náš poslanecký návrh z minulého období, který jsme tady předkládali někdy v květnu 2021 s kolegou Běhounkem, že ten návrh byl ještě doplněn. Chci vás kolegyně, kolegové požádat o jeho podporu.

A na závěr chci ještě požádat pana ministra, aby neutuchal v těch dalších krocích, které v Lékařské posudkové službě potřebujeme, protože víme, že ta demografická křivka u lékařů posudkové služby je neúprosná. Pokud se podíváme na statistiky, máme obrovské množství lékařů, kteří tam pracují nad 70 let. A přestože se velmi snaží, tak nám budou samozřejmě ze systému odcházet. Mluvila o tom tady paní místopředsedkyně Sněmovny Richterová při druhém čtení.

Těch změn, které potřebujeme udělat nejenom v systému Lékařské posudkové služby, ale v celkovém systému posuzování osob se zdravotním hendikepem, je potřeba udělat celou řadu. A musíme s tím začít už při projednávání velké novely zákona o sociálních službách, kde bychom se měli zamyslet nad příspěvkem na péči, nad jeho celkovou konstrukcí a s tím i souvisejícím posuzováním vlastně osob se zdravotním hendikepem. Těch kroků je potřeba udělat i ve vzdělávání. Máme stále neefektivní komunikaci mezi klinickými lékaři a lékaři posudkové služby. Máme problém v postgraduálním vzdělávání klinických lékařů, kteří mnohdy nevědí, co od nich česká správa, respektive tedy její Lékařská posudková služba, k těm jednotlivým agendám požaduje. To znamená, pokud toto dokážeme zlepšit, dokážeme dostat spoustu těch agend do elektronického prostoru, tak si myslím, že nebudeme mít tak velké problémy na Lékařské posudkové službě. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama