Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2022 22:21:00

Máme klíč pro efektivní fungování Národní sportovní agentury

Máme klíč pro efektivní fungování Národní sportovní agentury

Klíčem lepšího fungování Národní sportovní agentury je především vymezení jejích pravomocí, zpřehlednění jmenování jejího vedení i stanovení jasných pravidel pro odvolání vrcholných představitelů.

Jakub Janda, poslanec a člen sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu chce pro sport lepší podmínky, právní jistotu a stabilní prostředí. K tomu má podle něho právě Národní sportovní agentura primárně sloužit.

„Ryba smrdí od hlavy. Tak jsme při novele zákona o podpoře sportu a zahrnutí některých pozměňovacích návrhů přemýšleli. Proto jsme s kolegy v Poslanecké sněmovně přišli s několika zlepšeními,“ říká na úvod poslanec Jakub Janda, který má k agendě sportu blízko, a to i s ohledem na jeho předchozí profesní kariéru. „Chceme jasnější pravidla pro fungování Agentury a jasnější pravomoci. V čele NSA by nadále stál předseda, ale vedení by fungovalo kolektivně jako tříčlenné. Jmenovala by jej vláda a ta by tak byla zodpovědná za jeho funkčnost. A též za jeho případné odvolání.“

„Zásadnější změnou pro tak velkou a rozpočtově náročnou instituci je nutnost zřízení kontrolních mechanismů. Proto chceme zřídit dozorčí komisi, která bude zcela v gesci obou parlamentních komor. NSA nemá být neřízenou střelou, ale veřejnou institucí, která bude podléhat i parlamentní, tedy veřejné kontrole,“ dodává Janda.

V současné době je podle Jandy nutné v co nejkratším čase uvést novelu zákona o podpoře sportu do praxe, dát do pohybu Národní sportovní agenturu. Podobně jako aktivní část národa. „Budu se o to snažit jako poslanec i jako bývalý sportovec. Protože to má svůj smysl,“ dodává Jakub Janda, poslanec za ODS.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama