ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2022 21:09:00

Veřejnou dopravu se vyplatí zlevnit

Veřejnou dopravu se vyplatí zlevnit

Navzdory současné inflační krizi oznámil Liberecký kraj zdražení jízdného ve veřejné dopravě. Jednotlivé jízdenky zdraží o 10 – 12 %. [1] Jde o zcela nevhodný krok.

 V současné době by se měla veřejná doprava naopak zlevňovat. Přínosy zlevnění veřejné dopravy převažují nad náklady, které takový nečekaný krok přinese.

Levná veřejná doprava je zaprvé velká pomoc lidem, kteří ji využívají a kteří často patří k nejpostiženějším skupinám společnosti kvůli rychle rostoucím životním nákladům. Když budou mít všichni zajištěné cenově dostupné a bezpečné cestování za prací, do škol nebo třeba za lékařem, je to spolu s bydlením jedna z nejdůležitějších věcí pro sociální smír.

Při rostoucích cenách paliv levná hromadná doprava přivede další cestující, kteří omezí používání aut. Jindřich Felcman, zastupitel města Liberec za Zelené k tomu doplňuje: „Méně aut znamená méně znečištění a zdravější prostředí. Také to znamená víc prostoru ve městech, který je možné využít pro bezpečný pohyb a pro rozšiřování zeleně. A v neposlední řadě to znamená menší závislost na fosilních palivech, tedy víc svobody na dodavatelských zemích a korporacích. I proto přistupují západní země v rámci pomoci lidem v současné inflační a energetické krizi právě ke zlevňování veřejné dopravy. Liberecký kraj jde úplně opačným směrem.“

J. Felcman tím naráží např. na aktuální krok německé vlády. Ta od ledna zavádí jízdenku za bezprecedentních 49 EUR měsíčně na veškerou regionální dopravu. Jde o pokračování úspěšného programu z letošního léta, kdy podobná jízdenka stále 9 EUR. Nová cena je stále skvělá, zároveň ale přinese při větším počtu cestujících zajímavý příjem dopravním společnostem. Náklady na dorovnání ztráty dopravců ponesou napůl stát a spolkové země, které mají regionální dopravu na starost. Podobně jako u nás kraje.

A teď zpět. Liberecký kraj od ledna zdražuje jednotlivé jízdné o 10 až 12 %. Měsíční jízdenka na regionální dopravu (platí pouze na území kraje) stojí kolem 63 EUR. V Liberci se zdražovat městská doprava nebude, ale naše návrhy na zavedení možnosti splátkového nákupu na nejvýhodnější roční kupón vedení města odmítlo. „V krizi se pozná, kdo umí uvažovat s přesahem a kdo ne“, shrnuje navrhovatel levného tarifu v liberecké MHD Josef Šedlbauer, liberecký zastupitel za Zelené.

A dále upozorňuje na případnou námitku, že kraji rostou náklady na energie a pohonné hmoty, zdražení je tak nezbytné. „Liberecký kraj bude mít v roce 2022 kvůli brutální inflaci daňové příjmy o zhruba 600 mil. Kč vyšší, než očekával v rozpočtu. Jeho političtí vůdci ale stejně nechápou, že je žádoucí část těchto peněz lidem vrátit a pomoci alespoň těm nejohroženějším.“[2]

Poznámky:
[1] Více ZDE
[2] Viz oficiální zpráva Libereckého kraje – k srpnu 2022 byly příjmy vyšší už o 378 mil. Kč (ZDE)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama