Ing. Zuzana Ožanová

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2022 20:33:00

Očekávám zvýšený počet nikde neevidovaných transakcí

Očekávám zvýšený počet nikde neevidovaných transakcí

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny 25. listopadu 2022 k vládnímu návrhu zrušení evidence tržeb

 Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení ministři,

děkuji, že mohu mluvit v množném čísle. Já jsem měla i pár poznámek k tomu, co zaznělo v debatě. Nicméně s ohledem na to, jak dlouhé byly faktické poznámky, nebudu toto komentovat a přijdu, přejdu tedy rovnou k věci.

Dovolím si opětovné připomenutí, jak je mým zvykem. Programové prohlášení vlády, dáme-li si vedle sebe bod - budeme bránit daňovým únikům a druhý bod - snížíme byrokratickou zátěž při správě daní a poplatků, zrušíme povinnost EET a parametricky upravíme kontrolní hlášení. Proč to cituji? Osobně mi připadá docela nelogické, že chcete bránit daňovým únikům zrušením EET.

Podle expertů přichází i další možný nepříjemný efekt konce EET, a to menší ochota podnikatelů přijímat platební karty a návrat zpět k hotovosti. Bankomatů ale především v malých obcích je stále minimum. To potvrzuje i aktuální výzkum společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet. Podle něj by až polovina osob uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují.

Jedním z důvodů, proč drobní prodejci a restaurace v malých obcích vůbec zvažovali bezhotovostní platby, bylo povinné zavedení EET a tím vynucený krok nějaké úrovně digitalizace. Připomínám, že digitalizace je rovněž vlajkovou lodí této koalice. Nejen dle mé osobní zkušenosti, ale také dle zkušeností mého okolí, především v pohostinství existuje část podnikatelů odmítající platby kartou. O tom ostatně hovořilo hodně mých kolegů přede mnou.

Ostatně má osobní zkušenost je taková, že již nyní v českých a moravských lázeňských městech nepoobědvám bez hotovosti. Po zrušení EET lze předpokládat, že se tato chytrá podnikatelská praxe přesune i do dalších obcí a měst. Jenže tyto podniky se neobejdou bez širší sítě bankomatů v jejich okolí, a právě to se týká především menších obcí, kterým se snažíme pomoci. Takto situaci nekomentuji já, ale Ondřej Kozák, výkonný ředitel společnosti Euronet ČR. Podle nedávného výzkumu společnosti STEM/MARK pro poskytovatele bankomatu Euronet vyplývá, že pro 60 % lidí je hlavním důvodem platby v hotovosti to, že obchodník nebere platební karty. Denně právě hotovostí platí jeden člověk ze čtyř. Čtvrtina Čechů ji také preferuje před platební kartou. Přitom polovina osob by uvítala více bankomatů v místech, kde se pohybují. Třicet jedna procent z oslovených ale uvedlo, že má bankomat velmi daleko od svého bydliště.

Připomínám, že již v druhém čtení návrhu tohoto zákona jsem se vyjadřovala právě k problematice bezhotovostních plateb. Koalice měla dne 23. 6. letošního roku jeden výborný argument, a to prudké zvýšení objemu bezhotovostních plateb, kdy v loňském roce to bylo zhruba 60 % a během dvou až tří let experti odhadují, že podíl bezhotovostních plateb údajně vystoupá až na 80 % všech tržeb. Ne, nejsem odborník, ale dovoluji si tvrdit, že předpokládaný růst bezhotovostních plateb, jak jej odhadují odborníci, na 80 %, je chimérou nebo prostě jen zbožným přáním. Jestliže už teď nemohu v Luhačovicích, Karlových Varech, a jak jsem slyšela kolegu Havlíčka, i jiných turistických destinacích, platit kartou za oběd, tak zcela jistě se situace zrušením EET nezlepší. Pokud budu chtít opět trávit dovolenou v naší krásné zemi, tak nejprve budu muset do bankomatu vyzvednout velký obnos nebo mít řádně zmapovánu síť bankomatů v místě rekreace. Myslím si, že zrušení EET plateb bezhotovostní styk nejen přibrzdí, ale i zastaví nebo dokonce obrátí opačným směrem.

Měla bych na pana ministra prosbu, předpokládám, že ji zaregistroval, byť byl nepřítomen, v druhém čtení, o což jsem tehdy poprosila kolegu Munzara jako zpravodaje tohoto tisku. Bylo by možné ke konci roku 2023 vyhodnotit data o bezhotovostních platbách a informovat Poslaneckou sněmovnu? Bohužel se obávám, že byť se tak stane a pan ministr bude tak laskav a vyhoví mi, tak tyto údaje budou zkresleny, jelikož část transakcí nebude nikde evidována. Očekávám totiž příklon k šedé ekonomice, tedy zvýšenému počtu hotovostních nikde neevidovaných transakcí, z nichž, jak je zcela zřejmé, daně fakt odváděny nebudou.

Na závěr jenom k jedné věci. Jsem ráda, že se přenášejí jednání Poslanecké sněmovny online, ale chtěla bych potom vědět, jak se zjedná náprava toho, když větší část projevu kolegy Havlíčka online prostě nebyla a lidé se nemohli podívat na jednání této Poslanecké sněmovny. Bylo by dobré tento problém, předpokládám technického charakteru, řešit, aby skutečně záznamy mohly být k dispozici lidem i novinářům. Chtěla bych vědět, zda bude tento záznam dodatečně doplněn do archivu, abych se na něj mohla podívat já nebo jiní lidé, které toto zajímá.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama