ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2022 17:14:00

Chceme přístroje, která lze snadno a levně opravit. Evropa musí zakročit

Chceme přístroje, která lze snadno a levně opravit. Evropa musí zakročit

Komentář na facebookovém profilu k opravám přístrojů

 Výrobci zařízení ztěžují a prodražují opravy přístrojů, nebo je úplně znemožňují. A my, spotřebitelé, na to doplácíme. Proč je levnější koupit si nový telefon než vyměnit prasklý displej? Proč nemůžeme prostě nechat vyměnit baterii namísto nákupu nového tabletu?

To se musí změnit. Oprava by měla být tou nejjednodušší a nejlevnější možností. Výhrou pro vaši peněženku i pro životní prostředí!

Štítek s hodnocením opravitelnosti je cesta, jak se občané EU jednoduše dozví, kolik bude oprava stát.

Evropská komise se chystá zavést hodnocení náročnosti oprav. Jedná se o povinné označení pro celou EU, které bude hodnotit výrobek na základě jeho opravitelnosti. Je to dobrý začátek, ale podle návrhu Komise bude na štítku stále chybět zásadní informace: cena náhradních dílů.

Jako spotřebitelé potřebujeme vědět, kolik nás oprava pravděpodobně bude stát. Pokud je oprava přístroje snadná, ale náhradní díly jsou drahé, máme právo to vědět před nákupem.

Evropské hodnocení náročnosti oprav bude hodnotit pouze výrobky na základě:

  • dostupnosti náhradních dílů
  • nástrojů potřebných k provedení opravy
  • přístupného designu výrobku (návod na opravu zařízení)

Pokud Evropská komise nezahrne do hodnocení oprav cenu náhradních dílů, hrozí, že se se takové označení stane zbytečným. Připojte se k nám a požádejte zákonodárce v Evropské komisi, aby ji přece jen zahrnuli!

Petici Dejte to do pořádku: Ať se opravy opět vyplatí! můžete podepsat ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama