Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2022 12:24:00

Penalizace za přílišnou energetickou nezávislost

Penalizace za přílišnou energetickou nezávislost

Co se vlastně stalo v energetice? Jednoduše řečeno, byli jsme dlouhá léta zvyklí na levnou a dostupnou energii, čehož bylo dosahováno netržní cestou. Levné ruské zdroje využívala celá Evropa a zvykla si na to.

 Co se vlastně stalo v energetice? Jednoduše řečeno, byli jsme dlouhá léta zvyklí na levnou a dostupnou energii, čehož bylo dosahováno netržní cestou. Levné ruské zdroje využívala celá Evropa a zvykla si na to. Do energetiky se neinvestovalo, do úspor se neinvestovalo, prostě to nebyl problém.Velmi podobně to nyní vypadá v České republice s potravinami. Dlouhá léta byly levné a zvykli jsme si na to. Bylo to též dosahováno netržními přístupy, kdy hlavní dodavatelé zemědělských surovin a hlavní výrobci potravin byli pod tlakem velkých maloobchodních řetězců nuceni snižovat prodejní ceny až na úroveň výrobních nákladů a někdy i pod ně. Přispěl k tomu i dovoz potravin a produktů ze zahraničí, většinou skrytě dotovaný, zejména ze západních zemích EU. Za této situace neměli naši zemědělci moc prostoru pro investice, byli nuceni silně omezit živočišnou výrobu, orientovat se na rychlou obrátku a na minimální přidanou hodnotu, případně na pěstování energetických plodin. Volání po větší soběstačnosti bylo ekonomům k smíchu, pořád se tady operovalo společnou zemědělskou politikou a rovným přístupem na trh EU. Pravda to nebyla, ale dokud byly potraviny levné, vládla zde idyla - ta ale teď končí. Potraviny zdražují a zdražovat budou, budeme muset strávit hořké plody toho, že jsme v této zemi naši vlastní agrární politiku podcenili a své celkem dobře prosperující zemědělství jsme vydali všanc agresivnímu konkurenčnímu protekcionismu. Znova musím připomenout, že problém bude o to menší, o co silnější budou naši největší výrobci a největší zemědělské farmy. Jestli jim tato vláda bude dál podrážet nohy, důsledky mohou být skutečně katastrofální. Malé farmy mohou náš domácí trh zpestřit, ale reálný dostatek dostupných potravin vzejde z velkých lánů, kde se bude pracovat s vyspělou technikou, produktivní živočišná výroba se vyplatí pouze velkým chovatelům - drobní farmáři nebudou stavět kravíny a vepříny, drůbežárny ani nic podobného. Snad si to už kompetentní lidé konečně uvědomí?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama