Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2022 11:33:00

Chci bránit tomu, aby čínský režim hlasy lidskoprávních aktivistů umlčel

Chci bránit tomu, aby čínský režim hlasy lidskoprávních aktivistů umlčel

Na zvěrstva autoritářských režimů či na válku na Ukrajině poukáže unikátní výstava přímo v budově Evropského parlamentu.

 Autorem originálních děl je čínský lidskoprávní aktivista Badiucao, kterého do Bruselu pozvala pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Ta se tématům porušování lidských práv věnuje dlouhodobě a autoritářské režimy za tyto činy hlasitě odsuzuje.

„Je mi velkou ctí přivítat čínského umělce Badiucaa i jeho satirická díla v Evropském parlamentu. Badiucao je nejen talentovaný umělec, ale v první řadě je bojovníkem za lidská práva. Chci aktivně bránit tomu, aby čínský režim hlasy lidskoprávních aktivistů umlčel, a proto jim hlas tímto způsobem poskytuji,” říká Gregorová.

Umělecká díla reprezentují nejen moderní umění, ale také reagují na současné geopolitické a sociální otázky. Kvůli zpochybňování čínského represivního režimu není pro Badiucaa bezpečné vůbec v Číně pobývat, a proto v současné době působí z exilu v Austrálii.

„Čína pravidelně zatýká, vězní, a dokonce mučí aktivisty a bojovníky za lidská práva, kteří upozorňují na zvěrstva páchaná na Ujgurech, Tibeťanech, Taiwancích i Číňanech. Západní lídři tyto kruté praktiky stále přehlíží a dávají přednost ekonomickým hodnotám před lidskými právy a bezpečností,” komentuje pozadí své tvorby Badiucao.

Badiucaova satirická kreslená díla i instalace jsou v Evropském parlamentu vystavená až do pátku. V minulosti proběhly výstavy jeho tvorby v Austrálii, Itálii i České republice, kde všude sklidily obrovský úspěch. Večerem provázela moderátorka Kateřina Procházková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama