Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2022 20:51:00

Navrhovaná úhradová vyhláška sociálních služeb je skutečně skandální

Navrhovaná úhradová vyhláška sociálních služeb je skutečně skandální

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 1. prosince 2022 – interpelace k zákonu o sociálních službách

 Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Já budu jenom velmi stručný, poněvadž tady tento zákon o sociálních službách už čeká opravdu drahnou dobu na to, aby byl projednáván. Je pravdou, že to, co navrhuje předkladatelka, že v prvním a druhém stupni to vzalo skutečně velký rozdíl mezi tím třetím a čtvrtým stupněm, který jsme navyšovali během minulé vlády.

Nicméně ten zákon o sociálních službách, jak vím, tak je v tuto chvíli ve vnitřním připomínkovém řízení Ministerstva práce a sociálních věcí. Já sám jsem zvědavý, s čím ministerstvo přijde. Nicméně za nás, za hnutí ANO, má tady tento zákon podporu. Budeme hlasovat samozřejmě, aby to šlo dál a dál, protože nevíme, do jaké míry Ministerstvo práce sociálních věcí bude v zákonu o sociálních službách reagovat právě na ty jednotlivé čtyři stupně příspěvku na péči.

My dokonce za hnutí ANO zvažujeme a chceme si to nechat propočítat, aby tam byl tak zvaný pátý stupeň. To znamená, aby skutečně ti, kteří potřebují tu péči a jsou ležáky v domácím prostředí, tak aby se jim skutečně hradila ta kompletní asistenční služba, aby nemuseli se svým zdravotním handicapem končit v ústavní péči. Takže si myslím, že stojí za to v tuto chvíli i u novely zákona o sociálních službách popřemýšlet nad tím, že jednoduše zařadíme pětku.

Co se týká té navrhované úhradové vyhlášky u sociálních služeb. Ta je skutečně, řekl bych, skandální, poněvadž s ní to navýšení by mělo jít ruku v ruce s valorizací příspěvku na péči. Já jsem o tom přesvědčen, poněvadž navýšení, jak už jsem tady dneska avizoval v průběhu tohoto dne, o dvacet korun na hodinu péče, je skutečně pro některé rodiny, řekl bych, fatální. Hlavně pro ty, kteří potřebují tu vnější pomoc u jakýchkoliv úkonů, včetně koupání, včetně inkontinence, včetně toho, aby se ti lidé na tom lůžku mohli prostě hýbat.

Můžu říct, že je to velikánský problém, poněvadž v drtivé většině jsou to starší rodiče, kteří tady tuto službu využívají pro své děti, které mezitím v tom handicapu se staly dospělými, jsou těžcí, fyzicky mají opravdu třeba 90 kilo. Už je neunesou, poněvadž jsou prostě ve starobním důchodu a ty síly ty síly nemají a potřebují tu vnější pomoc, kterou si díky té úhradové vyhlášce a tomu navýšení budou moci dovolit méně a méně.

To znamená, že například to vychází u osmi hodin péče o dospělého syna mé kolegyně, tak to vychází na 35 tisíc měsíčně. On má osm hodin asistenční službu, poněvadž ona je v práci a doplácí vlastně do 35 tisíc tu službu, poněvadž ta čtyřka je 19 200 korun. V tuto chvíli, pokud se jí to navýší o 20 korun na hodinu, tak už to bude okolo 38 - 40 tisíc korun a to už je opravdu jakoby neúnosné. Tady mluvíme skutečně o lidech, kteří tu vnější pomoc potřebují.

Takže já pevně věřím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí - pan kolega Marian Jurečka je v tuto chvíli v Senátu, poněvadž tam projednávají další sněmovní tisky, takže tady být nemůže. Ale upozorňovali jsme na to na výboru pro sociální politiku i během dnešního dne, že jednoduše se nesmí tady toto udát bez toho, aby nebyl valorizován příspěvek na péči. Pokud se to stane, tak uvrhnete velkou spoustu rodin s handicapovaným dítětem, partnerem, rodičem, do velkého nebezpečí de facto nepomoci a toho, že budou přemýšlet, že je dají za o mnohem větší peníze do péče ústavní.

Takže za nás tady toto má podporu. My určitě budeme u druhého čtení připravovat i naše pozměňovací návrhy a pevně věřím, že příspěvek na péči do budoucna bude i pro nějakou omezenou skupinu lidí, kteří opravdu jsou odkázáni na lůžko stoprocentní.

Takže moc děkuji. Na slyšenou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama