ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2022 13:57:00

Česko jako na špatný příklad ve vztahu minimální mzdy a cen energií

Česko jako na špatný příklad ve vztahu minimální mzdy a cen energií

Informace na facebookovém profilu k jednání kongresu Evropských zelených v Kodani

 V Kodani o víkendu proběhl kongres Evropských zelených i za účasti české delegace. V dánské metropoli se sešlo přes 900 Zelených z celé Evropy a zde shrnujeme co zajímavého na něm proběhlo.

V Kodani se sešlo zatím největší zastoupení zelených ministrů a ministryň, kteří prezentovali svou práci, mj. rakouská ministryně spravedlnosti Alma Zadić, finský ministr zahraniční Pekka Haavisto nebo skotská ministryně pro biodiverzitu Pippa Hackett. Haavisto mluvil o tom, jak nejen jeho země, ale celá EU musí i nadále podporovat Ukrajinu ve svém boji za svobodu. "EU je v podpoře Ukrajiny jednotná a odhodlaná. Jejich věc je i naší věcí. Jejich boj je i naším bojem. Stojíme na straně Ukrajiny tak dlouho, jak bude třeba.“

O následcích uprchlické vlny z Ukrajiny mluvil i zelený premiér Černé Hory Dritan Abazovič. "Černá Hora přijala 10 000 uprchlíků, což jsou 2 % naší populace. A všichni jsou v naší zemi v bezpečí." Černohorská zelená strana URA se také na tomto kongresu stala plně členkou European green party.

Tématu dopadů změn klimatu na Island se ve své řeči věnovala premiérka této severské země Katrin Jakobsdottir. "The ice is leaving Iceland“.

Při debatě o energetické chudobě v jednotlivých zemích došlo i na Česko - jako na špatný příklad ve vztahu nízké minimální mzdy a vysokých cen energií. V Česku musí musí zaměstnanec pobírající minimální mzdu pracovat 65 dní, aby pokryl roční náklady na energii - nejdéle ze všech zemí EU.

Vztah energetické chudoby a změn klimatu je podle mnohých zelených klíčovou otázkou těchto dnů a ukazuje se, že pokud bychom investice do úspor energií brali mnohem dříve dostatečně vážně, ohrožovala by energetická chudoba nyní značně méně lidí.

Z dalších témat rezonoval otevřený dopis Radě EU ve věci Viktora Orbána, resp. jeho zneužívání evropských fondů. EU musí zastavit financování autokratů, pokud evropské peníze používají k porušování základních principů a hodnot, na kterých je EU postavena. Text podepsali zástupci a zástupkyně všech členských zemí European Greens, včetně české spolupředsednické dvojice.

Jak hate speech na internetu ohrožuje demokracii a s jakými útoky se ženy ve vysoké politice utkávají, o tom mluvily na workshopu např. rakouská a finská ministryně. „Nenávistné projevy na internetu často nepředstavují jen jeden rozzlobený tweet. Jde o koordinované útoky na ženy či příslušníky menšin. Jejich cílem je polarizovat a umlčet nás. 51 % žen váhá vyjádřit svůj názor na internetu kvůli obavám z nenávisti. Stále více žen nechce vstupovat do politiky. To zasahuje základní principy naší demokracie. O demokracii můžeme mluvit pouze tehdy, pokud se jí může každý účastnit bezpečně, svobodně a rovným dílem.“

Zelená politika vždy dbá na zastoupení mladých lidí, ať už ve své politice, tak ve strukturách. Přijali jsme změnu stanov, která v předsednictvu EGP vyhradila jedno místo pro zástupce mládežnické organizace FYEG, jejímž členem jsou i Mladí zelení.

Kongres se vyjádřil také k řadě politických témat, čímž určuje obsah zelené politiky v Evropě. Kompletní seznam rezolucí a jejich text najdete na webu EGP ZDE.

A kde a kdy se Evropští zelení sejdou opět? V červnu 2023 ve Vídni, kdy začnou naplno přípravy na evropské volby 2024.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama