Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2022 13:12:00

Úkolem vlády je i v této situaci udržet sociální smír

Úkolem vlády je i v této situaci udržet sociální smír

Předseda vlády ČR Petr Fiala se na Úřadu vlády setkal se zástupci církevních institucí. Tradičně se dvě organizace zastřešující římskokatolickou církev a nekatolické křesťanské církve setkávají s předsedou vlády dané země předsedající Radě EU.

 Obě organizace působí při Evropské komisi v Bruselu. Jednání se zúčastnil také kardinál Jean – Claude Hollerich, lucemburský arcibiskup a předseda Komise biskupských konferencí EU, dále pražský arcibiskup a primas český Jan Graubner a 1. místopředsedkyně Ekumenické rady církví v ČR Ivana Procházková.

Hlavní témata jednání vycházela z aktuální celosvětové situace. Zástupci církví poděkovali předsedovi vlády za způsob vedení českého předsednictví. Již brzy převezme tuto roli Švédsko, a právě v řadě politik a rozpracovaných úkolů bude švédské předsednictví následovat české kroky a českou iniciativu. Premiér Petr Fiala zopakoval, že se české předsednictví zavázalo podporovat společné úsilí EU hájit suverenitu a teritorialní integritu Ukrajiny. ČR se velmi intenzivně zabývá řešením dopadů přílivu ukrajinských uprchlíků, ze zemí EU jsme přijali nejvíce běženců z Ukrajiny na počet obyvatel.

„ČR i celá EU si je vědoma toho, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu mohou způsobit, že mnoho Ukrajinců nebude mít v zimě elektřinu, plyn, či teplou vodu. EU bude muset reagovat jako celek. Za ČR připravujeme krizový scénář nouzového typu ubytování a mapujeme kapacity jednotlivých členských států. Ubytování a sociální a zdravotní systém ale mají své limity,“ řekl předseda vlády.

Řeč přišla i na otázku vysokých cen energií, kde se české předsednictví snaží aktivně hledat celounijní řešení, a odpověď na energetickou válku Ruska vůči EU. ČR během předsednictví vede aktivní dialog, posiluje ještě více snahu o kompromis a dohodu v rámci EU, kdy ruská agrese vrhla na řadu otázek a problémů EU úplně jiné světlo, než jaké byly ještě minulý rok. České předsednictví také přislíbilo zaměřit se na zvyšování bezpečnosti a obranyschopnosti EU.

„Válka na Ukrajině výrazně dopadá také na naše občany. Úkolem vlády je i v takové situaci udržet sociální smír, a proto jsme připravili řadu opatření, která dopady války na naše občany omezují. Děje se tak i za cenu přehodnocení některých našich plánů vzniklých při sestavování vlády,“  dodal premiér.

V závěru jednání premiér uvedl, že vidí velkou naději právě ve společném úsilí řešit aktuální problémy. Je zřejmé, že část společnosti může silněji cítit obavy z budoucnosti, zejména ze sociálně-ekonomických a bezpečnostních důvodů. Společný postup zemí EU stabilitu Evropy posiluje. Představitelé církví ocenili snahu českého předsednictví o aktivní dialog se členy, ale i partnery EU, ať už jde o postupný integrační proces v podobě rozšiřování Schengenského prostoru, nebo například se zeměmi západního Balkánu, se kterými se v albánské Tiraně aktuálně konal summit a o jehož výsledcích předseda vlády rovněž hovořil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama