Mgr. Pavel Fischer

  • BPP
  • Praha 12
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2022 16:21:00

Shoda v kalendáři není náhodná

Shoda v kalendáři není náhodná

Komentář na facebookovém profilu k pětaosmdesátým narozeninám Karla Schwarzenberga

 Karel Schwarzenberg slaví narozeniny na Den lidských práv. Ta shoda v kalendáři není náhodná. Karel totiž odjakživa stál na straně boje za lidská práva. Jako někdejší předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva podporoval všechny za železnou oponou, kdo potřebovali pomoc. Z exilu se osobně přijížděl účastnit procesů s disidenty. Když přišel listopad 1989 a padl režim, Karel v tom důležitém pokračoval, ať už zastával jmenované funkce, nebo měl mandát člena parlamentu.

Vzpomínám, jak mi ho do Paříže doslova poslala vláda Kuby. Karel byl na Kubě pomáhat disidentům, tak, jako to dělal vždycky a všude po celém světě. Kubánská vláda se tehdy rozhodla ho vyhostit tak rychle, že mu zajistila volné místo v prvním letadle do Evropy. Bylo to u Air France. Vyhostili ho tak rychle, že si ani nestačil zabalit. V Paříži jsem na něj čekal u východu z letadla. Chvíli trvalo, než jsem službu konající členy cizinecké policie přesvědčil, že nejde o podezřelého, ale o senátora, který má imunitu a pouze se dostal do křížku s kubánským režimem.

Spolu jsme pak v Paříži prožili den, setkávali se s novináři z velkých francouzských deníků a dali si vybraný oběd s dobrým vínem. V těch se Karel Schwarzenberg vždycky vyznal. Když jsem s ním později sloužil, to byl ministrem zahraničí, pozoroval jsem, že dobré adresy zná doslova po celém světě. Někde nakoupil tabák, jinam zašel na skleničku, a všude na něj čekávali přátelé.

Jeho narozeniny jsme slavili na setkání, na něž nás pozval ministr Jan Lipavský. Dojalo mě, že mu věnoval jako osobní dar oblíbený tabák z jednoho obchůdku v New Yorku. Kníže ho přijal s nadšením a se slovy, že si zapálí až po skončení adventu, protože teď drží půst. A že děkuje za všechna krásná slova, která zazněla, ale že by sám sebe nechtěl moc přeceňovat.

To je Karel Schwarzenberg. Podle něj nevšímavost může být prvním krokem na cestě k diktatuře. V tom má pravdu. Karel Schwarzenberg ví, o čem mluví. A také ví, že nic není zadarmo. Myslím tím svobodu, kterou nám pomáhal vybojovat.

Všechno nejlepší k narozeninám!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama