ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2022 22:09:00

Lidskost, vytrvalost, pokora a neústupnost vůči nespravedlnosti

Lidskost, vytrvalost, pokora a neústupnost vůči nespravedlnosti

Vzpomínka na facebookovém profilu k úmrtí Čeňka Růžičky

 V pátek náhle zemřel pan Čeněk Růžička, předseda výboru pro odškodnění romského holocaustu a bojovník za odstranění vepřína v Letech.

Oba jeho rodiče byli v letech 1942-1943 internováni v táboře v Letech u Písku, matku Alžbětu Růžičkovou deportovali do Osvětimi, otec Jan skončil v koncentračním táboře Dora. Jejich příbuzní romský holocaust nepřežili.

Čeněk Růžička v roce 1997 spoluzaložil a také vedl Výbor pro odškodnění romského holocaustu, v rámci kterého do poslední chvíle usiloval o důstojnou připomínku romských obětí a odškodnění přeživších.

Téměř celý svůj dospělý život se Čeněk Růžička věnoval připomínání romského holocaustu. Bojoval za likvidaci vepřína na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Otevření památníku, které je plánováno na rok 2023, se bohužel již nedožil.

V roce 2013 kandidoval pan Růžička za Stranu zelených ve sněmovních volbách. Vyjadřujeme velkou úctu k jeho celoživotním postojům a upřímnou soustrast jeho blízkým.

Lidskost, vytrvalost, pokora a neústupnost vůči nespravedlnosti je to, co tu po Čeňkovi zůstává a posiluje nás ostatní. Díky jeho nepřehlédnutelnému úsilí začala česká společnost aspoň částečně splácet dluh způsobený skrytým i zjevným bezprávím vůči Romům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama