Mgr. Hana Hajnová

  • Piráti
  • Vysočina
  • 1. vicehejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2022 11:30:00

Další projekty ke snížení energetické náročnosti budov ve vlastnictví kraje

Další projekty ke snížení energetické náročnosti budov ve vlastnictví kraje

Rada Kraje Vysočina schválila tři projekty na umístění fotovoltaických elektráren a dva projekty na zateplení veřejných budov k projektové přípravě.

Nejblíže k realizaci má projekt Domova mládeže Střední uměleckoprůmyslové školy v Heleníně za 150 milionů korun, další čtyři budou následovat. Celkové odhadované realizační náklady na připravované akce jsou 650 milionů korun s možnou dotací až 50 % z Operačního programu Životní prostředí.

„Zhruba před měsícem jsme ve spolupráci s Energetickou agenturou Vysočiny dokončili mapování všech krajských budov s cílem vytipovat z nich vhodné kandidáty pro realizaci projektů energetických úspor, instalaci fotovoltaiky a dalších technologií. Z těchto 27 vytipovaných objektů jsme nyní prvních pět posunuli do fáze projektové přípravy s tím, že na třech z nich by mělo dojít k prvním instalacím fotovoltaických panelů,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj.

Jen náklady na projektovou přípravu pěti nových projektů se pohybují kolem 16 milionů korun, když je přičteme k nákladům na realizaci, dostáváme se k částce 666 milionů korun. Z Operačního programu Životní prostředí je předpokládána výše dotace minimálně 50 % způsobilých výdajů, přičemž předpokládané úspory energií budou okolo 30 %.

„Projektová příprava hodně postoupila u objektu domova mládeže SÚPŠ Jihlava-Helenín. Zde budou realizační práce zahájeny už příští rok. Energeticky úsporný projekt bude dále připravován na objektu odborného výcviku v Náměšti nad Oslavou pro Obchodní akademii a Hotelovou školu Třebíč, dalším je objekt Dětského domova Jemnice, objekt Domova pro seniory Třebíč – Manželů Curieových a soustředíme se i na stravovací provoz Nemocnice Pelhřimov,“ vyjmenovává aktuální energetické projekty kraje Hana Hajnová. U všech objektů dojde kromě nutných stavebních úprav k zateplení a výměně oken i dveří v kombinaci s dalšími energeticky úspornými opatřeními jako například instalace fotovoltaické elektrárny (dětský domov Jemnice, domov pro seniory Třebíč a nemocnice Pelhřimov), modernizace osvětlení, instalace vzduchotechniky s rekuperací odpadního tepla, rekonstrukce otopné soustavy nebo snížení energetické náročnosti technologických provozů.

Právě na tato opatření hodlá kraj využít předpokládanou podporu ve výši okolo 60 miliónů korun, kterou nabízí Operační program Životní prostředí 2021-2027. Naváže tak na řadu projektů úspor energií s dotací přes 120 miliónů korun, které úspěšně realizoval za podpory evropských fondů v programovém období 2014-2020, díky nimž došlo ke snížení spotřeby energie průměrně o 44 %.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama