Jiří Oberfalzer

  • ODS
  • Beroun
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2022 14:51:00

Evidence tržeb je dobrý nástroj, ale nepotřebujeme k tomu online přenos

Evidence tržeb je dobrý nástroj, ale nepotřebujeme k tomu online přenos

Projev na 4. schůzi Senátu 14. prosince 2022 k zrušení zákona o evidenci tržeb

 Pane předsedo, kolegyně, kolegové,

chci bezprostředně reagovat na pana senátora, protože si tady, myslím, zaměňujeme pojmy. Jedna věc je evidence tržeb, jiná věc je jejich online hlášení. Náš systém evidence tržeb znamená, že v ústředích dostali bezprostředně informaci, za kolik si kdo v drogerii koupil nějaké zboží. Ale to přece ten stát nepotřebuje vědět.

Registrace a samozřejmě automatická registrace tržeb v nějaké paměťové pokladně je podle mě nástroj rozumný, je to nástroj, který může být využíván daňovou kontrolou snadno, kdykoli ona po tom zatouží. Není nezbytné, aby někdo online mobilem či jiným způsobem odesílal tyto skutečnosti do ústředí.

Nevím, pan ministr to určitě nebude vědět, ale jestli se někdy stalo, že přišlo hlášení o nějaké tržbě, kontrola vyrazila do té provozovny ověřit si, zda v drogerii nebo v hobby marketu bylo utraceno 1250 Kč, já tomu nevěřím. Ale rád bych si to nechal vyvrátit.

Čili nezaměňujme tyto dvě věci. Ta registrace, čili evidence tržeb, skutečná evidence, je dobrý nástroj, umožňuje kontrolu, jak se dodržují daňové zákony, ale nepotřebujeme k tomu online přenos. To je ten zásadní rozdíl.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama