Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2022 9:53:21

Korupční kauza v Evropském parlamentu zásadně snižuje důvěryhodnost EU!

Korupční kauza v Evropském parlamentu zásadně snižuje důvěryhodnost EU!

Důvěryhodnost Evropského parlamentu (EP) a potažmo celé Evropské unie (EU) utrpěla zásadní úder.

Bruselská policie po více jak čtyřměsíčním prověřování v pátek devátého prosince zatkla několik vysoce postavených osob ze socialistické frakce Evropského parlamentu z důvodu podezření ze zločinného spolčení, z rozsáhlého praní špinavých peněz a korupce. Tento korupční skandál zcela poškodil morální kredit nejvyšší instituce EU, která vydává rezoluce kritizující porušování lidských práv po celém světě, nebo napomíná vlády sedmadvacítky za porušování demokratických principů, viz poslední dobou hlavně Maďarsko a Polsko. Zde se na adresu unijních institucí nabízí hned několik českých přísloví: „Pod svícnem bývá největší tma“ nebo „Ryba smrdí od hlavy“.

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje projekt Evropské unie jako nefunkční byrokratický moloch, kde za nadstandardně vysoké platy zastávají pracovní pozice nekompetentní bruselští úředníci. Daná prošetřovaná kauza odhalila to, že v rámci Evropského parlamentu vůbec nebyly nastaveny kontrolní mechanismy a europoslanci si tak mohli dělat, co bylo hlavně pro jejich prospěch. Proto požadujeme možnost uspořádání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie, neboť považujeme za základní princip obrany demokracie zavedení přímé demokracie a široké zapojení občanů do řízení země. Jedním z nástrojů, pomocí kterého lze toto realizovat za dodržení všech zákonných opatření, je právě referendum. Hnutí SPD opět v tomto volebním období předložilo do Sněmovny novelu ústavního zákona o celostátním referendu, které vládní pětikoalice společně s hnutím ANO doposud nedovolila zařadit na program jednání Poslanecké sněmovny.

Belgická prokuratura v souvislosti s touto korupční kauzou oznámila, že provedla několik prohlídek objektů a následně na třech různých místech zabavila přibližně 600 tisíc eur (14,6 milionu Kč) a zatkla několik lidí včetně místopředsedkyně EP Evy Kailiové. Tyto osoby byly příjemci stovek tisíc eur v hotovosti a darů od arabské země z Perského zálivu – Kataru, aby ovlivňovaly rozhodnutí instituce v její prospěch. Kailiová byla v roce 2014 zvolena do Evropského parlamentu a přidala se k socialistické skupině S&D, druhé největší formaci v EP. Dále byl obžalován Pier Antonio Panzeri, bývalý europoslanec za Itálii (Belgie vydala evropské zatykače i na jeho ženu a dceru), Francesco Giorgi, partner Kailiové, parlamentní asistent, Niccolo Figa-Talamanca, generální tajemník skupiny bojující za lidská práva. Korupční skandál vyšel najevo v době konání mistrovství světa ve fotbale, který Katar hostí. Země je tak v celosvětovém hledáčku a je kritizována například za porušování lidských práv a za špatné zacházení s cizinci, zejména stavebními dělníky, kteří v zemi žijí a pracují.

Hnutí SPD nemá důvěru v Evropskou unii, což se týká i všech institucí, které pod ní spadají. EU prosazuje politiku, která je vedena na úkor národních zájmů členských států. Vzhledem k tomu, že současná vláda Petra Fialy je velmi probruselská a v rámci svých priorit neprosazuje prioritně zájmy České republiky, považujeme přijetí zákona o celostátním referendu za velmi aktuální a potřebné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama