JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2022 18:37:00

Nostalgické parní vlaky by mohly získat mezinárodní rozměr

Nostalgické parní vlaky by mohly získat mezinárodní rozměr

Načerpání zkušeností s fungováním železničních muzeí byly hlavními tématy jednání zástupců kraje a Muzea starých strojů a technologií Žamberk v Bratislavě a Čiernem Balogu.

 Načerpání zkušeností s fungováním železničních muzeí na Slovensku a možnost spolupráce v rámci připravovaného projektu železničního muzea v Dolní Lipce byly hlavními tématy jednání zástupců Pardubického kraje a Muzea starých strojů a technologií Žamberk v Bratislavě a Čiernem Balogu, kde je železniční muzeum a plně funkční Čiernohronská železnice.

„Součástí našich plánů na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce je také rozšiřování a neustálé zatraktivňování letních parních jízd. Kromě spolupráce s kolegy z Polska bychom se rádi inspirovali také na Slovensku, a to jak v Železničním muzeu v Bratislavě, které patří Železnicím Slovenské republiky, ale také v Čiernem Balogu, kde sídlí Čiernohronská železnice. Jedná se o úzkokolejnou železnici, která je národní kulturní památkou a ročně přepraví přes 130 tisíc cestujících. Její součástí je řada historických exponátů, ale například také rumunská parní lokomotiva z roku 1985. Rádi bychom prověřili možnosti získání dotace z Visegrádského fondu tak, aby například mohly exponáty ze Slovenska být přistaveny v našem kraji či opačně. Čiernohronská železnice může být pro nás vzorem i z hlediska zajištění provozu či spolupráce s místními samosprávami. Cílem provozovatelů železnice je zajistit pravidelný každodenní provoz elektrickými soupravami a rozšířit tak dopravní obslužnost celého údolí v blízkosti Chopoku,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Další možností spolupráce je propojení se Střední školou technickou a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Její studenti by v rámci praxí či mimoškolní aktivity mohli pomoci s údržbou historických vozů. Na základních parametrech možné spolupráce se domluvili ředitel krajem zřizované školy Jan Kovář a ředitel Čiernohronské železnice Aleš Bílek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama