JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2023 19:58:00

Čeká nás horký týden plný emocí

Čeká nás horký týden plný emocí

Komentář na facebookovém profilu k soudnímu rozhodnutí v kauze dotací pro Čapí hnízdo Andreje Babiše.

Prezidentské volby dostávají rozhodnutím soudu novou dynamiku. Čeká nás horký týden plný emocí.

Od pondělní 9. hodiny jsem novináři tázán, co říkám na rozhodnutí soudu a zproštění viny bývalého premiéra Andreje Babiše v mnohokrát propírané kauze „Čapí hnízdo". Dovolím si tedy následující komentář.

Popravdě jsem v posledních měsících kauzu sledoval spíše zpovzdálí pro její vleklost a komplikovanost. Čerpal jsem tedy spíše z mediálních výstupů. Každý demokrat by měl rozhodnutí soudu respektovat, byť se jedná o prvostupňový rozsudek. Soudce Jan Šott při posouzení případu měl zjevně pochybnosti o předložených důkazech. V trestním řízení platí zásada "in dubio pro reo", tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného. Můžeme mít názor na kauzu Čapí hnízdo jakýkoliv. V trestním řízení však platí některé principy (chcete-li zásady), které musí být respektovány bez ohledu na společenské postavení obviněného. Platí pro každého ať je obviněným kdokoliv, třeba i bývalý premiér. Jakékoliv rozhodnutí soudu by budilo debaty a emoce. Pokud ale chceme porazit toho či onoho kandidáta, nemá se tak dít v soudní síni, ale v demokratických volbách. Občané mohou zvážit veškerá pro a proti. V každém případě dostávají prezidentské volby dnešním rozhodnutí soudu novou dynamiku. Ostatně sázkové kanceláře již zareagovaly razantním snížením kurzu na výhru bývalého premiéra. Čeká nás evidentně horký týden plný emocí. Doufám jen, že skutečným vítězem bude Česká republika!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama