Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2023 17:53:14

Co by mělo být tématem prezidentských voleb a proč toto téma nikdo z kandidátů n

Co by mělo být tématem prezidentských voleb a proč toto téma nikdo z kandidátů n

Politici ČR by měli hájit zájmy svých občanů. To se týká zejména pezidenta republiky. Ano exekutivu provádí vláda vzešlá z voleb, ale prezident republiky byl vždy velmi silným politickým hráčem, který může nastolovat témata, důležitá pro naše občany.

Je demokratické, když poražený poblahopřeje vítězi voleb. A také je jen dobře, když se volební klání vede férově a když to občany – voliče zajímá. O čemž mimo jiné svědčí vysoká volební účast.

A také souhlasím s těmi, kteří kritizují neférovost voleb z pohledu médií. Nicméně jako největší problém vidím předvolební průzkumy, kteří výrazně ovlivňují preference voličů. A bylo by záhodno, aby se tyto průzkumy přestaly zveřejňovat minimálně měsíc před samotnými volbami.

Hodně mě překvapilo,že žádný z prezidentských kandidátů, nezvedl témata, která jsou primárně důležitá pro občany České republiky. To, že dva kandidáti se ostře vymezili proti vládě, bylo sice logické, ale po pravdě řečeno, tato kritika mohla směřovat i proti vládám minulým. Jediná žena v prezidentském klání vsadila na liberalismus a ochranu lidských práv, což ji po televizních debatách stálo minimálně desetiprocentní podporu veřejnosti. Vždyť to byla ona, která v minulosti hovořila o spravedlivých daních a o rozdílech v regionech O čemž vlastně následně přestala hovořit.

Podle mého názoru Česká republika má daleko zásadnější problémy, které žádná politická reprezentace nechce řešit, i když o ní často hovoří. Předně je to vlastní uspořádání státu, přebujelost byrokracie a administrativy, neefektivity státní a veřejné správy a její obrovská finanční nákladovost. Obrovským problémem je resortismus, pomalá justice a slabé nástroje v boji proti korupci, šedé ekonomice a klientelismu.

Druhým balíčkem, který je nutno řešit, jsou nespravedlivé daně, které jsou v rozporu s doporučením EU či mezinárodních organizací. Schází nám progrese ve zdanění fyzických a právnických osob, máme jedny z nejmenších zdanění majetku a zejména obrovské množství daňových výjimek. Netransparentnost a nespravedlnost v daňovém systému nahrává daňovým únikům a neregulérnosti.

Mimochodem jakákoliv plošná pomoc vlády odporuje principu adresné pomoci a obrovsky zatěžuje státní rozpočet. Tím se nůžky mezi vysoce příjmovými a nízko příjmovými občany prohlubují.

Třetím problémem je obrovská nerovnost mezi regiony a mezi velkými městy a venkovem. Nejde přitom pouze o Prahu, Brno či Ostravu, ale i o další krajská města. Jde o značné rozdíly mezi kraji, a to zejména v dopravní obslužnosti, dostupnosti a kvalitě vzdělávání a zdravotní péče. Přitom celá Evropská unie je postavena na řešení regionálních rozdílů a je mi záhadou, proč tohle neřeší Česká republika. Z tohoto důvodu je nutno změnit RUD ve prospěch menších měst a obcí.

Čtvrtým problémem je skutečná penzijní reforma, o níž se hovoří několik desítek let. Přitom změna parametrů či zavádění nových „pilířů“ není skutečným řešením. Řešením je například příspěvkově motivovaný penzijní systém NDC (Notional Defined Contribution), K němu je třeba revidovat sociální systém, který je také nepřehledný, velmi málo spravedlivý a nemotivační. Pokud chceme zachovat solidární a soudržnou společnost, pak je nutno tyto témata otevřít a především řešit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama